Jégkár ellen

2018.05.10. 07:00

Zala megyében is működnek a talajgenerátorok

Májustól működésbe lépett az ország területét lefedő talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer. Az első tapasztalatokról érdeklődtünk Süle Katalintól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivőjétől, a kamara Zala megyei elnökétől.

Hajdu Péter

A Nagypáliban felállított rendszer

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A jégkár elleni küzdelem nem teljesen újkeletű az országban, mint az elnök elmondta, az újonnan kiépített rendszerhez hasonló elven működött korábban is egy rendszer a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés üzemeltetésében Baranya és Somogy megye területén.

- Pályázat útján sikerült a kamarának megszerezni azt a forrást, ami lehetővé tette, hogy az egész országra kiterjedően működhessen ez a rendszer. Jelenleg ez a legmodernebb és leghatékonyabb úgynevezett talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer. Fontos tudni, hogy olyan rendszer nincs, ami a jégesőt teljes mértékben megszünteti.

Azt lehet elérni, hogy a jégszemcsék mérete kisebb legyen, így mire a jégszemcse földet ér, elolvad vagy kisebb méreténél fogva kevesebb kárt okoz – mondta az elnök.

Ezüst-jodiddal a jég ellen

Az országot 10x10 kilométeres négyzethálóra osztották, aminek a metszéspontjaiban helyezték el a szükség esetén ezüst-jodidot kibocsátó talajgenerátorokat. Ez utóbbiak nagyobb részét kezelő személyzet indítja be, kisebb része számítógépes vezérléssel, távirányítással indul. Zala megyében több mint negyven talajgenerátort helyeztek üzembe.

A Nagypáliban felállított rendszer
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

Süle Katalintól megkérdeztük, hogy a május elsejei működésbe állítás óta szükség volt-e a rendszer üzemeltetésére megyénkben, és milyen tapasztalatok születtek.

Fontos, hogy a környező országokban is kiépítsék

- Igen, szükség volt már rá. A múlt héten Lenti, Lovászi, Tornyiszentmiklós térségében esett jég. Ez az eset alkalom volt az úgynevezett széle hatás igazolására. Mivel megyénk nyugati része egyúttal országhatár, tapasztalható volt a széle hatás. Ez azt jelenti, hogy a jégeső ellen nem ott kell védekezni, ahol lehullik, hanem ahol keletkezik, ahonnan érkezik. Vagyis olyan esetekben, amikor a határainkon túl alakul ki a jégeső, és onnan sodródik Magyarország felé, az országos jégkármérséklő rendszer csak minimális mértékben tud védelmet nyújtani.

Süle Katalin

Ezért szorgalmazzuk a rendszer teljes Kárpát-medencében történő kiépítését. Ennek érdekében már megtörténtek az első lépések, aminek eredményeként az úgynevezett Interreg pályázat segítségével Szatmár megyében is kiépül a talajgenerátoros rendszer, továbbá Ausztriával és Ukrajnával is megkezdődtek a tárgyalások ennek érdekében. Az említett múlt heti jég igazolta a rendszer hatékonyságát. Elkezdődött a talajgenerátoros párologtatás, és mire a jég Zalaegerszeg térségébe ért, már sokkal kisebb szemcseméretű volt, és esővel együtt hullott – válaszolta Süle Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!