Gazdaság

2009.02.16. 08:03

Uzsora hosszú távra?

<b>Zalaegerszeg</b> - Két év kezességvállalással segítené a kormány az állásukat vesztett lakáshiteleseket. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint a szándék jó, ám ebben a helyzetben ez kevés.

Zalai Hírlap

Az állam által vállalt kezesség révén két évig csökkenthető a lakáshitelek törlesztőrészlete azoknak, akik önhibájukon kívül, 2008. szeptember 30-a után veszítették el munkájukat. A hitel össszege nem lehet több 20 millió forintnál, és csak akkor jár állami segítség, ha az adós nevén nincs másik ingatlan. A tervezett intézkedés forint- és devizahitelekre is vonatkozik. Az állam nem vállalja át a hitelt, hiszen, ha a parlament elfogadja a kormány tervét, a jelenlegi és az egyezség után kalkulált, csökkentett törlesztőrészlet különbségére szól a garancia, s az adósnak később a teljes tartozását vissza kell fizetnie. Ha valaki két év türelmi idő után sem tesz eleget törlesztési kötelezettségének, az állami kezességgel biztosított adósság átalakul az állammal szembeni tartozássá, s adók módjára lesz behajtható.

A törlesztőrészlet csökkentéséről a banknak és az ügyfélnek kell megállapodnia, az állam eztán lép a képbe, s nyújt garanciát.

Értik a kormányzat segítő szándékát - ugyanakkor mégsem, mondja Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjai Egyesületének főtitkára. Nem világos számukra ugyanis, mit és hogyan tesz a kabinet. Bár a BHKE az egyetlen olyan civil szervezet, amely több ezer bajba jutott ügyféllel találkozik, véleményét a tervezett intézkedésekről senki nem kérdezte meg. A pénzintézetek rugalmasságát, a kormányzati döntések átláthatóságát s a PSZÁF határozottságát pedig igencsak hiányolják az egyesületnél.

- El kellene érni, hogy a bankok ne lehetetlenítsék el a lakosságot. Látni kell, nem csak annyival drágultak a devizahitelek, amennyivel romlott az árfolyam. A folyamatosan emelkedő törlesztőrészletekben más elemek is vannak, például az elmaradhatatlan haszon. A devizahitel kockázatára mindenkinek felhívták a figyelmét, de ilyen mértékű törlesztőrészlet-növekedésre senki sem volt felkészülve. 

Lapozzon! 

OLDALTÖRÉS: lap





A korábbi segítőcsomag Lénárd Mariann szerint nem volt hatásos, sőt, miután a bankok a bankszövetséggel együtt aláírták a tavalyi megállapodást, még több ügyfél érkezett az egyesülethez. A pénzintézetek ugyanis sorra elutasították kéréseiket, s a bankszövetség azzal érvelt: rosszul jár, aki devizahitelét forintra váltja. A kommunikátor szerint nemcsak annak kellene segíteni, aki önhibáján kívül elveszíti munkahelyét, hanem azokra is gondolni kellene, akik bérből élnek, kiszámolták a hiteltörlesztésüket a bevételeikhez képest, ám most nem tudnak fizetni, mert nem 20-30, hanem esetenként 100 százalékkal emelkedett a fizetendő havidíj.

- Számos olyan konstrukció van, amikor nem mondja meg a bank, miért kerül annyiba egy hitel. Van egy ügyfelünk, 53 ezer forinttal kezdte a törlesztést, most 182 ezret kellene fizetnie, fél év alatt ugyanis több mint háromszorosára emelkedett a részlet. Ez a kamatemelés pedig irreálisan nagy. S hiába kérdez, a pénzintézet elhajtja, mehet a PSZÁF-hez, ahonnan ilyen jellegű problémával előszeretettel küldik hozzánk a panaszosokat, mert mi legalább foglalkozunk velük. A felügyeletnek sokkal határozottabban kellene fellépnie, s elérnie, hogy a bankok ne módosíthassanak önkényesen, egyoldalúan szerződést. 

(Lapunk is beszámolt már a hitelesek helyzetéről. Ki segít a bajban című cikkünket ide kattintva olvashatja, de egy nagykanizsai lakástulajdonos is mesélt arról, hogy élete munkáját most eladni kényszerül. Klikk ide!)

Az egyesület felháborítónak tartja, hogy egy-két polgármester, közéleti ember most is kizárólag a Providenttel van elfoglalva. Inkább azzal kellene törődniük, tanácsolják, hogy a fizetőképes magyar lakosság milyen helyzetbe került azáltal, hogy mindenkinek devizahitelt ajánlottak a bankok. A BHKE-hez az utóbbi öt évben mindössze két providentes panasz érkezett, éppen ezért nem mennek el a brit pénzintézet ellen szervezett tüntetésre, igaz idejük sem lenne rá.

- A válság kirobbanása óta meghúszszorozódott a hozzánk fordulók száma. Napi 2-300 ügyfélnek adunk telefonon segítséget, s egy-egy ügyfélfogadás alkalmával 10-15 panaszossal találkozunk is. Ezenkívül napi 100-150 e-mailt és hagyományos levelet kapunk. Ez szinte már kezelhetetlen mennyiség, ráadásul munkánkhoz egyetlen fillér támogatást sem kapunk. Most vidéken keresünk partnereket és önkormányzatokat, s várjuk azoknak az irodáknak a jelentkezését, amelyek szívesen csatlakoznának a BHKE-hez, hiszen sok ügyfél van, akinek már arra sem futja, hogy feljöjjön Budapestre. Azt is látjuk, hogy a kormánynak nincs elég pénze megoldani a bajba jutottak problémáját, hisz nincs ingyen ebéd , ezért most a civilek áldozatvállalására van szükség.

Ha az ügyfél nem boldogul, a BHKE munkatársai addig járnak a pénzintézet nyakára, míg megszületik az egyezség. Elmagyarázzák, a banknak is jobb a fizető adós, még ha most kisebb részletet is tud vállalni, mint a bedőlt hitel.

- Az is problémát okoz - sorolja tovább a gondokat a főtitkár -, hogy egy lakáshitel esetén az ügyfél nem tudja pontosan, mennyi a THM, mert ezt minden bank máshogy számolja. A minap az egyik panaszosunknál megnéztem: 25 év alatt a 17 milliós hitelére 59 milliót fog visszafizetni. Ez hosszú távú uzsora.

A civil segítő, ahogyan fogalmaz, csak tisztelni tudja azokat, akik forintban adósodtak el, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nekik sem fenékig tejfel az élet. A BHKE-hez fordulók 20 százaléka forinthiteles. 

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: lapozas



Az egyesülethez újabban cégek is érkeznek. Van például egy vállalkozás, amelynek az egyik pénzintézet projektfinanszírozással egymilliárd 400 millió forintot ígért, de nem kapta meg, és emiatt félmilliárdos kára lett az ügyfélnek, aki bejárta már az ügyvédi elitet, ám mindenhol csak pénzt kértek tőle, a problémát viszont nem orvosolták.



Az egyesülethez újabban cégek is érkeznek. Van például egy vállalkozás, amelynek az egyik pénzintézet projektfinanszírozással egymilliárd 400 millió forintot ígért, de nem kapta meg, és emiatt félmilliárdos kára lett az ügyfélnek, aki bejárta már az ügyvédi elitet, ám mindenhol csak pénzt kértek tőle, a problémát viszont nem orvosolták.



Az egyesülethez újabban cégek is érkeznek. Van például egy vállalkozás, amelynek az egyik pénzintézet projektfinanszírozással egymilliárd 400 millió forintot ígért, de nem kapta meg, és emiatt félmilliárdos kára lett az ügyfélnek, aki bejárta már az ügyvédi elitet, ám mindenhol csak pénzt kértek tőle, a problémát viszont nem orvosolták.

- A pénzügyi gondok miatt nem ritka, hogy életek törnek ketté. Egyik ügyfelem közbeszerzési pályázatokban dolgozott alvállalkozóként, a körbetartozások miatt azonban nem fizették ki, közben a munkáját is elveszítette. Jelezte a banknak, ám az nem volt toleráns, felmondta a hitelét, semmilyen kedvezményt nem adott, így a férfi teljesen ellehetetlenült, már a végrehajtó kopogtat az ajtaján. Van egy beteg gyermeke, akit 30 éve fogyatékossággal nevelnek, a felesége pedig annyira kilátástalannak látta a helyzetet, hogy két hete öngyilkosságot kísérelt meg.

Az egyesületnek pszichológusa is van, kinek munkájára egyre nagyobb a szükség, mind többen sérülnek ugyanis mentálisan, mert nem tudják feldolgozni, hogy senki sem segít rajtuk.

- Jól mutat a tévében, hogy kiáll a kormányszóvivő és elmondja, segítenek a bajba jutottakon, ám a gyakorlat nem ezt mutatja - jelenti ki Lénárd Mariann. - Mi a PSZÁF jogosítványainak megerősítésében látjuk a kiutat, és egy olyan szabályozásban, amely kimondja: meddig mehet el egy bank például az egyoldalú szerződésmódosítások esetén. Elég érdekes a Bankszövetség álláspontja. Amit mi mondunk hétfőn, ők azt megismétlik kedden. Velük van kapcsolatunk, figyelnek is ránk. Nem a lakosság ellen, hanem mellette beszélnek - mégsem történik semmi. A bankokat ez sem hatja meg.

Egy a napokban megjelent hír szerint a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a banki hitelszerződés módosításokhoz szükséges közjegyzői díjat e héttől lecsökkentette, 5 ezer forintra. Tóth Ádámot, a kamara elnökét kérdeztük erről, aki közölte, pontosítani kell ezt a hírt.

- A közjegyzőknek a módosítással kapcsolatos díja nem ügyérték, hanem idő szerinti díj volt eddig is, ami jóval alacsonyabb, mint az ügyérték szerinti díjak. Egy óra idő szerinti módosítási díj 10 ezer forint körüli. A közjegyzői kar azt vállalta, hogy a kialakult helyzetre tekintettel, az adósok segítségére sietve, 50 százalékos kedvezményt ad. 

- Ha tehát a közjegyző kap egy tervezetet a banktól, és a módosítás rövid, egy óra közjegyzői munkával elvégezhető, abban az esetben él ez az 5250 forint közjegyzői díj. Ha két órás a munka, akkor kétszer 5250 forint. Ezzel a közjegyzők azt vállalták, hogy nincs hasznuk ezeken a banki módosításokon. Körülbelül decemberig tart ez az önkorlátozó kötelezettségvállalás - közölte Tóth Ádám.





A munkanélkülévé vélt adósok kormányzati segítése a bankok érdeke is. Klikk ide és kiderül, mint mond erről egy bank fiókvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!