Gazdaság

2011.06.28. 05:12

Tréning: vállalkozni Horvátországban

A horvátországi vállalkozásalapítás feltételeiről is információt kaphattak azok az érdeklődők, akik részt vettek hétfőn a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, a kanizsai TISZK oktatási bázisán szervezett tréningen.

Sámel József

A határon átnyúló együttműködés keretében áprilisban már rendeztek hasonló konferenciát, akkor a magyar és horvát munkaerőpiac helyzetéről, valamint a munkavállalás lehetőségeiről kaptak tájékoztatást az érdeklődők.

Hétfőn első előadóként Bátoriné dr. Vránics Gizella, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának oktatója szólt a vállalkozásmenedzsmentről és a humán erőforrás fontosságáról. Mint mondta: a kisvállalkozások esetében is fontos, hogy motivált és szakmailag felkészült kollégák dolgozzanak, ez ugyanis nemcsak a hatékonyságot növeli, de minőségi megújulást is eredményezhet. Az oktató jelezte: hogy hosszú ideig jól működjön egy vállalkozás, a motivációs tényezőkkel is foglalkozni kell, tehát a dolgozók javadalmazásának versenyképesnek kell lenni, ugyanakkor egy teljesítményértékelési rendszer visszacsatolást is adhat.

A horvát vállalkozásalapítás feltételeiről Gordana Kotarscak, a PORA Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa beszélt. Mint mondta: Horvátországban a kft. a leggyakoribb szervezeti forma, melynek bejegyzéséhez 20 ezer kuna alaptőkére van szükség. Részvénytársaság alapításához minimálisan 200 ezer kunára van szükség. A betéti társaságok esetében nincs meghatározott alaptőke, ugyanakkor a tagok saját vagyonukkal is felelnek a vállalkozásért. Az egyéni vállalkozásoknál arra kell odafigyelni, hogy alapvetően csak egy fő tevékenysége lehet a vállalkozásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!