Gazdaság

2012.01.04. 09:28

Történelmi mélyponton járt a forint

A forint gyengült szerda kora estére az euróhoz és a frankhoz képest a délutáni jegyzéshez viszonyítva a bankközi devizapiacon: az euró 320,59 forint volt 18 óra körül, korábban új történelmi rekordon, 321,61 forinton is jegyezték.

MTI

Délután háromnegyed ötkor 319,88 forinton, reggel 315,72 forinton állt a közös pénz, míg kedden este 1,43 százalékkal alacsonyabban, 315,90 forint volt.
A svájci frank szerdán reggel 259,29 forintot, délután háromnegyed ötkor 262,35 forintot, röviddel 18 óra után 263,48 forintot ért.   
A dollár 2,36 százalékkal 247,91 forintra erősödött a kedd késő esti 242,06 forintról. 
Az euró szerdán 18 óra körül 0,55 százalékkal 4,4930 zlotyra erősödött, és 0,65 százalékkal 25,849 cseh koronára emelkedett kedd estéhez képest.

Történelmi mélyponton a forint

A forint árfolyama szerdán a déli órákban átlépte a 320 forintos euró jegyzési küszöböt és 320,30 forinton történelmi mélypontot érintett.

Szerda délelőtt az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 244 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.

A forint árfolyamát az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanság, a jegybanktörvény módosítása érdekében kifejtett piaci nyomás terheli. Kereskedők szerint amíg nem lehet biztosabbat tudni az IMF/EU tárgyalások folytatásáról, addig a piac nem nyugszik meg. Nem óriás lépésekkel gyengül, de folyamatos nyomás alatt lesz a forint. Szakértők szerint a tárgyalások folytatásáról szóló hírekig ugyanis nincs, ami igazán korrekcióra sarkallná a piacokat.

Kereskedők szerint egy kicsit rosszabb hangulat külföldön Magyarország sérülékenységéből adódóan jóval nagyobb veszteséget okoz itthon.

Londoni piaci elemzők keddi helyzetértékelései szerint valószínűleg módosítani kell a jegybanktörvényen ahhoz, hogy az IMF és az EU hajlandó legyen a tárgyalások folytatására Magyarországgal.

Az MNB devizatartalékainak gazdaságösztönző célú felhasználásáról kedden szárnyra kapott híresztelések a cáfolat ellenére is nyomást gyakorolnak a forint árfolyamára.

Szerdán délelőtt a magyar 5 éves CDS-árazás újabb csúcsot ért el 688 bázisponton, 41 bázispontos emelkedéssel.

Az eurót délelőtt tíz órakor 318,86 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben. Reggel hét órakor 315,72 forinton jegyezték az eurót, szemben a kedd délután négy órai 315,45 forinttal.

A svájci frankot 261,57 forinton jegyezték délelőtt, a reggel hét órai 259,29 forint és a kedd délutáni 258,80 forint után.
A dollár jegyzése 244,69 forint a kora reggeli 242,24 forint és az előző délutáni 241,77 forinttal szemben.

A japán jen jegyzése 3,1909 forint a kora reggeli 3,1588 forint a kedd délutáni 3,1536 forint után.



OLDALTÖRÉS: NGM: az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot

NGM: az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot

NGM: az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot

NGM: az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot

A Nemzetközi Valutaalap igazgatósága január 18-án tartja azt az ülést, amelynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum, addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Az NGM közleménye rögzíti: a forintárfolyam szerdán jól láthatóan nem  a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

A Nemzetgazdaság Minisztérium november 17-én közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a nemzetközi Valutaalappal. 

Egy nappal később Matolcsy György az MTI-nek elmondta, hogy karácsony előtt megkezdődhet a tárgyalás az új delegációval, január végén, februárban pedig akár le is zárhatják azt. November 14-17. között az euró/forint árfolyam 315-ről 306-ra változott.

November 30-án Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a kormány kijelölte a hivatalos delegációt, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezet. A küldöttség tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Ezen a napon egy euróval 304 forinton kereskedtek a bankközi piacon.

December 16-án megszakadtak Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap, illetve az Európai Bizottság közötti előkészítő megbeszélések az elővigyázatossági hitelről. Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője közlése szerint a delegáció hazautazott Budapestről. Az euró jegyzése a hír megjelenése előtti 301,39 forintról rövid időre 304,74 forintra szökött, majd 303,52 forintra süllyedt vissza. 

Az új év első kereskedési napján, január 2-án 315,35 forinton jegyezték az eurót.
Ugyanezen a napon közölte az Index.hu. a miniszter sajtóosztályának tájékoztatása alapján, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter január 11-én utazik Washingtonba, hogy informális egyeztetéseket folytasson a Nemzetközi Valutaalappal.


OLDALTÖRÉS: A jegybanktörvény visszavonását követeli az MSZP az árfolyamesés megállításáért

 

 

 

A jegybanktörvény visszavonását követeli az MSZP az árfolyamesés megállításáért

Az MSZP a december végén elfogadott jegybanktörvény azonnali visszavonását követeli, mondván, hogy az vezetett a forint árfolyameséséhez.

A forint árfolyama szerdán a déli órákban történelmi mélypontra süllyedt, miután egy euró ára meghaladta a 320 forintot.
Józsa István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese erre reagálva sajtótájékoztatón azt mondta: lehet, hogy a kormány az Európai Központi Bank észrevételeinek kilencven százalékát figyelembe vette a jegybanktörvény módosításakor, a legfontosabb, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét érintő kérdésekben viszont nem engedett, és ez vezetett a forint gyengüléséhez.
Szerinte ezért a miniszterelnök nem várhat az MNB-törvénnyel kapcsolatos újabb brüsszeli véleményre, hanem elébe kell mennie, és kezdeményeznie kell a jogszabály visszavonását.
Hozzátette: Orbán Viktor "elment a falig", de makacssága családok tízezreinek költségvetését veszélyezteti, és olyan kilátástalan helyzetet teremtett, amely néhány hónapja is elképzelhetetlen volt.
Szerdán az ország csődkockázata is rekordot döntött, a magyar CDS-árazás meghaladta a 680 bázispontot, ami magasabb, mint Olaszországé volt Silvio Berlusconi bukásakor - hívta fel a figyelmet az MSZP-s politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy Pleschinger Gyula, a gazdasági tárca államtitkára, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaló delegáció tagja a The Wall Street Journalnak nyilatkozva azt mondta, Magyarországnak előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel, de nem volna tragédia, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel, Józsa István úgy foglalt állást: az árfolyamesés és a csődkockázati mutató emelkedése azt jelzi, hogy a tragédia megtörtént, az IMF-megállapodás pedig elkerülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!