Energetikai projektek

2019.02.05. 07:00

Tízmilliárd forintos támogatásban részesül Egerszeg

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban hétfőn bejelentették, hogy hat megyei jogú város – köztük Zalaegerszeg – konzorciuma összesen 60 milliárd forintos energetikai fejlesztésre kap lehetőséget uniós pályázat révén. Dr. Palkovics László miniszter megállapodást írt alá a városvezetőkkel a projektről.

Hajdú Péter

Aláírják a megállapodást. Jobbról Balaicz Zoltán, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere, Palkovics László, Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere

Fotó: Seres Péter

A pályázati sikerről Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartott tegnap sajtótájékoztatót dr. Palkovics László miniszter, valamint Kaposvár, Dunaújváros, Tatabánya, Szombathely, Veszprém és Zalaegerszeg egy-egy vezetője. Az előzmények 2016 októberére nyúlnak vissza, amikor az említett városok konzorciumi megállapodást kötöttek részvételükre az ELENA programban. A konzorcium vezetője Kaposvár lett, és az Európai Bizottság 2018. október 5-én befogadta a „KaposGrid intelligens városi energia” projekt pályázatot. A támogatási szerződést 2018. december 27-én írták alá.

Aláírják a megállapodást. Jobbról Balaicz Zoltán, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere
Fotó: Seres Péter

 

A projekt keretében a hat városban az energiaköltségek csökkentése érdekében közös erővel, 60 milliárd forint értékben, smart grid hálózatra épülő, átfogó energetikai modernizációs beruházásokat hajtanak végre: napelemeket telepítenek, komplex épület­energetikai felújításokat valósítanak meg önkormányzati középületeken. Ezenkívül okoshálózati mérőműszerek telepítése, központosított rendszerirányítás és hálózatvezérlés kiépítése szerepel a programban.

Fotó: Seres Péter

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a városban mintegy 10 milliárd forint értékű fejlesztés várható a konzorciumi pályázat révén. Felépül egy 3 hektáros naperőmű, és 15 önkormányzati épület energetikai felújítása valósulhat meg. Így megújulhatnak azok a bölcsődék, óvodák és intézmények, amelyek az elmúlt években kimaradtak a beruházásokból. További 20 önkormányzati épületre az energiahatékonyság érdekében napelemek kerülnek. A projekt 2024-ig tart, az első három évben elsősorban az előkészítés, a tervezés zajlik, és a hálózati rendszerek, a városok naperőművei épülnek fel. 2022 és 2024 között kerül sor az intézmények energetikai felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!