Élelmiszer

2017.10.18. 14:30

Tizenkét zalai szervezet részesül lisztadományban

A magyarok kenyere programban idén Zala megyében 124 adományozó mezőgazdasági termelő összesen 24 tonna búzát adott le a gyűjtőpontokon jótékonysági céllal.

Hajdu Péter

Fotó: Pezzetta Umberto

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete hétfőn tartotta meg az idei búzagyűjtő program zárórendezvényét a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke megköszönte a zalai gazdálkodók búzaadományait.

- Idén sikerült újabb rekordot döntenünk, 124 adományozó hallotta meg azt a hívó szót, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megfogalmazott. Ezek a gazdálkodók 24 tonna búzát juttattak el ebben a viszontagságos évben a gyűjtőpontokra. Zala megyét idén az időjárás nagyon sújtotta, a tavalyi termésrekordokat nem értük el, de a termelők tudatos gazdálkodásának köszönhetően az ötéves termésátlagot sikerült meghaladni – mondta többek között Süle Katalin.

Hozzátette, hogy a megyében egyre többen tudatosan és modern technológiákat használva, a legújabb módszereket alkalmazva próbálják a termésmennyiségeket javítani. A kamara elnöke közölte, hogy noha az idei programot záró lisztadományozó ünnepségen szerénységből nem jelentek meg az adományozó gazdálkodók, az intézmények és a segítségre rászorulók azérttudhatják, hogy gondolnak rájuk.

Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy idén már hetedik éve tart a magyarok kenyere mozgalom, amit dr. Korinek László egyetemi tanár indított el. Neki köszönhetően a kenyér a Kárpát-medencei magyarság összetartozását és szolidaritását is jelképezi. Mint az alpolgármester elmondta, ennek a mozgalomnak van egy másik üzenete is. Ráirányítja a figyelmet arra, hogy milyen fáradságos munkával kerül az asztalra a mindennapi kenyér. A megyeszékhely önkormányzata a kamarával együttműködve idén is csatlakozott a búzaadományokra történő felhíváshoz, aminek eredményeként a zalaegerszegi gyűjtőpontra közel hetven környékbeli gazdálkodó több mint 12 tonna búzát szállított.

Fotós: Pezzetta Umberto

Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója is köszönetét fejezte ki a búza-, illetve lisztadományokért. Elmondta, a magyarok kenyere programtól a legnagyobb támogatást az állami fenntartásban levő intézményekben élő gyermekek kapják minden évben.

Közölte, az idei év kiemelkedő, mert nemcsak az ellátórendszerben élő gyermekek, hanem a szociális intézményeikben élők, az alapítványok révén a lakosság, illetve a nevelőszülőknél élő gyerekek is kedvezményezettjei lehetnek a programnak. A támogatásban részesülő 12 szervezet vezetői, képviselői jelképesen egy-egy kilogramm lisztet vettek át a kamara vezetőitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!