kötelező biztosítás

2017.11.06. 11:06

Tízből kilenc autós már az egyösszegű díjfizetést választja

Az eddig megrendelt szerződések átlagdíja – biztosítási adó nélkül – közel 17 ezer forint, ami 14 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor mért 14 900 forintos díjszinthez képest – jelentette be saját adatbázisára hivatkozva a vezető online biztosításközvetítő, a Netrisk.hu.

A kampány első napjaiban leadott mintegy 3500 megrendelés adatai szerint a K&H, az Allianz és az Union viszi az új kötések mintegy 60 százalékát.

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója hangsúlyozta:

„A bónuszfokozatok érvényesítése mellett a legtöbben idén is a biztosítóval folytatandó elektronikus kommunikáció, valamint az éves, egyösszegű díjfizetés választása révén spórolnak. A tavalyi 76 százalék helyett idén már az ügyfelek 90 százaléka döntött úgy, hogy kedvezmény fejében éves díjfizetést vállal.”

A díjfizetés választott módja is egyre inkább a korszerű megoldások irányába tolódik el. Az éves díjfizetést vállalók körében a tavalyi 61 helyett idén már 85 százalék fizet banki átutalással, a csekket kérők aránya a tavalyi 31 százalékról idén egészen 14 százalékra apadt.

A legsikeresebb biztosítók eddigi sorrendje: a dobogón jelenleg a K&H, az Allianz és az Union áll, együttes részesedésük közel 60 százalék. Őket követi a Groupama és a Wáberer – az első öt biztosító összesen az idei kampány új szerződéseinek közel 80 százalékát tudhatja magáénak.

A kötési aktivitás eddig a várakozásoknak megfelelő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy november 11-e után tovább élénkül majd az érdeklődés, ugyanis ekkor kapják kézhez az értesítőket azok, akiknek január elsején válik esedékessé a szerződés megújítása. Szintén évtizedes megfigyelés, hogy az értesítést követően eltelik néhány nap, amíg az átlagdíj mértéke emelkedni kezd, mivel a nagyobb autóval rendelkező, magasabb összegű biztosítást kötő autósok általában hosszasabb megfontolást követően döntenek a váltásról – erre egészen december 1-jéig lehetőségük is van. Fentiek miatt a Netrisk. hu az első napok eredményei alapján megerősíti becslését, mely szerint mintegy 100 ezer autós fog év végi kötelezőt váltani 18 ezer forintos átlagdíj mellett.

Mátyusné Piroska független biztosítási alkusz lapunknak elmondta, hogy

„a biztosítótársaságoknak kötelező módon értesíteniük kell az ügyfeleiket minimum 50 nappal a szerződés lejárta előtt. A levélben jelezniük kell, hogy hogyan változik a kötelezőbiztosítás díja. Az ügyfelek kötelessége, hogy amennyiben biztosítót szeretnének váltani, akkor azt harminc nappal a lejárat előtt megtegyék, ha ezt elmulasztják, akkor még egy évig kénytelenek annál a társaságnál maradni”.

A szakember emlékeztetett: A január elsejei fordulópont azokra az autókra vonatkozik, amelyeket 2010 előtt vásároltak. Azóta változott a törvény, hogy a biztosítás fordulópontja egybeesik az autó vásárlásának időpontjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!