„A korai tanítás segített utamon”

2019.03.10. 15:30

Szoftverfejlesztő cégvezető, a Batthyány-gimnázium mecénása – Interjú Szakacsits Szabolccsal

A Bat­thy­ány-gimnáziumban érettségizett, ma piacvezető szoftverfejlesztő céget vezet Finnországban. Szakacsits Szabolccsal, az intézmény egyik fő mecénásával az álmok megvalósításáról beszélgettünk.

Benedek Bálint

Szakacsits Szabolcs: Törődést, motivációt és szeretetet kaptam a pedagógusoktól

Fotó: Szakony Attila

Mikor kötött barátságot a reál tantárgyakkal, s mit adott az alma mater?

Nagyapám szeretett kártyázni; amikor ötéves voltam, megtanított többféle játékra, amelyekben mindig fejben kellett számolni. Emiatt mindig jó voltam matematikából. A tanáraim tehetségesnek hittek, pedig kevéssé voltam az, inkább a korai tanítás segített az utamon. Az első batthyánys élmény általános iskolásként ért, amikor matematika-szakkörre érkeztem az intézménybe. Később jó érzéssel töltött el, hogy a középiskolás éveimet e falak között tölthettem. A mostani igazgató, Balogh László oktatta a matematikát és a fizikát, lelkesen, felkészülten tanított. Sokat, önzetlen törődést, motivációt és szeretetet kaptam a pedagógusoktól, ezért támogatom az alapítványon keresztül a gimnáziumot, úgy érzem, ez a kötelességem.

Mi történt az érettségi után?

A reál érdeklődés megmaradt, felvételiztem a szegedi József Attila Tudományegyetemre, de elsőre nem vettek fel. Ez jó lecke volt, mert eléggé magabiztos voltam, valahogy épp a számolást rontottam el. Nem adtam fel, s bekerülve szép évek következtek. Programozó matematikus, valamint programtervező diplomát szereztem, és a nyílt forráskódú, mindenki számára elérhető Linux operációs rendszer 1991-es megjelenése után négy évvel megalapítottam az első Magyar Linux-felhasználók Egyesületét. A Microsoft Windows után, amely pénzbe került, hatalmas áttörést jelentett az ingyenes rendszer, melyben a határ a csillagos ég. A kezdeményezést siker koronázta, hiszen országszerte számos követő csatlakozott hozzánk, sőt, olyan is előfordult, hogy több mint kétmillió levél ment keresztül a levelezőlistáinkon. A tanulást is felgyorsította, fejlődtem és előreléptem. Az egyetem után egy játék fejlesztése kapcsán dolgozhattam Mérő László matematikussal és Rubik Ernő feltalálóval. Utóbbi projekt kapcsán találkoztam először a fájlrendszerekkel, számos animációt kellett készíteni a játékokhoz, amelyek sok nagy méretű fájlból épülnek fel, ezek kezelést igényeltek. Persze Linuxot használtunk, de a rendszerekkel gondok akadtak, a fejlesztésben előrelépésre volt szükség.

Új kihívásokra vágyott, amikor külföldön vállalt munkát?

Az egyik finn mobiltelefon-­gyártó cég az 1990-es évek végén rengeteg állásajánlatot kínált, s akkor sokan kimentek. Mindig szerettem utazni, sőt az idegen nyelvek is érdekeltek, azt gondoltam, egy-két évre jó tapasztalat lesz, bár telefonos vállalat helyett egy szoftvertechnikai céghez kerültem, ahol biztonságtechnikával foglalkoztam. Ott is többször előkerültek a fájlrendszerek, illetve kezelésük, mely nem kellően hatékony. Beleástam magam a témába, sokan telepítették a Linuxot, ami nem tudta a Windows adatait „olvasni”, vagyis valami nem stimmelt. Sokakkal együtt az interneten keresztül dolgoztunk a felvetődött probléma megoldásán, és a fejlesztés, amelyet végül siker koronázott, világhírű lett.

Szakacsits Szabolcs: Törődést, motivációt és szeretetet kaptam a pedagógusoktól
Fotó: Szakony Attila

A siker akkora lendületet adott, hogy cégalapításba fogott?

Igen, épp a nagy gazdasági világválság kellős közepén, 2008-ban hoztam létre a vállalkozásomat. Kezdetben a multinacionális cégek megígérték, hogy ha belefogok a fájlrendszerekkel kapcsolatos innovációba, akkor fizetnek, persze nem így történt. Viszont nem adtam fel, időszakos problémaként tekintettem erre, hittem benne, hogy egyszer felfelé ívelhet a gazdaság. Eléggé kemény időszak volt, előfordult olyan, hogy az élelmiszerboltban nem vehettem meg akármit. A Tuxera nevű cégre ma már büszkén tekinthetek, hiszen gyorsan növekedett, díjakat nyertünk, a finn versenytársak között a legerősebbnek, leggyorsabban növekvőnek választottak bennünket. 2014-ben mi voltunk az ötödik leg­gyorsabban fejlődő szoftvercég Európában. A profil nem változott: az adattárolók, vagyis az SD-kártyák, a merevlemezek szoftvereit írjuk. Ha a pendrive-ot a számítógéphez csatlakoztatjuk, akkor mi kezeljük azt, hogy az eszköz minél gyorsabb, megbízhatóbb legyen, és az ezeken tárolt adatok ne vesszenek el. A memóriakártyák folyamatosan használódnak, most azon dolgozunk, hogy élettartamukat még tovább növeljük. Behálózzuk a világot, a 17 legnagyobb technológiai cég a kliensünk vagy a partnerünk. Legyen szó mobiltelefon- vagy televíziógyártókról, de az autóipart is szinte teljesen lefedjük, a luxusmárkákat is beleértve.

Ilyen széles piac kiszolgálásához az ember egy cégóriást képzelne el, a valóság azonban mást mutat.

Jelenleg 75 fővel dolgozunk, idén várhatóan bővítjük szakembereink számát. A munka több, és a technológia is egyre bonyolultabb. Minden elektronikus „kütyü” egyre kisebb, épp ezért jóval összetettebb munkát, programozást és koncentrációt igényel. Örülök annak, hogy az elmúlt öt évben Finnországban a Tuxera érdemelte ki a nagyszerű munkahely címet. Sokat foglalkozunk a munkatár­sainkkal, hogy érezzék, fontosak nekünk. A cégnél van lehetőség a közösségfejlesztésre, rendelkezünk ping­pong­asztalokkal, játék­teremmel, úszómedencével, de van re­la­xáló­szoba is masszázs­lehetőséggel. Az új ipari forradalom végére remélhetőleg élhetőbb lesz a bolygónk, bár egyelőre nem abba az irányba haladunk. Fontos lenne az űrkutatás, kilépni és felfedezni az univerzumot, a különféle technológiákat fejleszteni.

Néhány évre tervezett, mégis Finnországban alapított családot. Nincs honvágya?

Mindig csak bizonyos időszakokra rendezkedtem be, s olykor az élet, aztán a család és a munka írta felül a tervei­met. Amikor a feleségemet megismertem, négy gyermeket nevelt egyedül, mivel a férje elhunyt. A gyerekeket adoptáltam, majd született két közös lányunk is. Még nem tettünk le arról, hogy egyszer visszatérünk Ma­gyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!