Gazdaság

2006.06.18. 22:00

Szezonális hatások

Mint a Zala Megyei Munkaügyi Központ elemzésaébol kiderül, a szezonra egyébként is jellemzo csökkenésnél is jóval nagyobb arányú az idei májusi, amiben az játszik dönto szerepet, hogy tovább erosödött a szezonális foglalkoztatás.

Mórocz Zsolt

Mint a Zala Megyei Munkaügyi Központ elemzésaébol kiderül, a szezonra egyébként is jellemzo csökkenésnél is jóval nagyobb arányú az idei májusi, amiben az játszik dönto szerepet, hogy tovább erosödött a szezonális foglalkoztatás. A szezonális foglalkoztatók már az elozo két hónapban megkezdték dolgozóik visszavételét, és ez májusban is folytatódott. A hónap folyamán tovább bovültek a közhasznú, közcélú - többségében hátrányos helyzetuek munkavállalását biztosító - foglalkoztatások is, továbbá májusban újabb közmunka-programok indultak a megye több térségében, amelyek révén több száz álláskereso állhatott munkába.
Májusban 1300 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, így a már meglevo lehetoségekkel együtt a hónap elején 3300 üres álláshely volt. Mint a munkaügyi központ elemzésében közli, a hónap során 3700 munkaközvetítést végzett a megyében a szervezet, 300-zal többet, mint egy éve. A lezárt 1700 közvetítésbol 928 volt sikeres, mintegy harmadával több az elozo évinél.
Ugyanakkor az egész megyében csökkent az álláskeresok száma, az elozo hónaphoz viszonyítva 10-15 százalékkal. E tekintetben a legkiugróbb változás Lenti térségében volt, ahol az álláskeresok száma kétharmadára esett vissza. Ez részben a jelentos közcélú, közhasznú foglalkoztatásnak köszönhetoen alakult így a térségben. A növekvo munkaero kereslet és a támogatott foglalkoztatássok mellett az is szerepet játszott a májusi munkaero-helyzet ki-alakulásában, hogy az elozo három hónapban a korábbinál jóval kevesebben kerültek be az álláskeresok regisztrációjába, az onnan kikerülok száma pedig emelkedett.
Május végén a megyében nyilvántartott álláskeresok aránya 8,2 százalékra alakult, ami némileg alacsonyabb az elozo havinál és az egy évvel korábbi munkanélküliségi rátánál is. Az álláskeresok arányát tekintve Keszthely (7,5 százalék), és Zalaegerszeg (7,3 százalék) térségében tartósan kedvezobb a helyzet az átlagosnál. Az említett intézkedéseknek köszönhetoen Lenti környékén is (6,5 százalék). Nagykanizsa (9,2 százalék) és Zalaszentgrót (9,4 százalék) körzetében magasabb a munkát keresok aránya a megyei átlagnál, Letenyén (12,5 százalék) viszont hosszabb ideje kiugróan magas a ráta értéke.
A munkaügyi központ májusi, negyedéves munkaerogazdálkodási felmérésére 236 munkáltató adott választ. Ez alapján az említett körben 2 százalékos foglalkoztatás növekedés várható a második negyedévben, majd stagnálás valószínusítheto. A lezárt 1700 közvetítésbol 928 volt sikeres, harmadával több az elozo évinél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!