Gazdaság

2011.02.17. 09:11

Szakmai életműdíjat kapott a volt bútoripari vezető

A Faipari Tudományos Egyesület a közelmúltban Fáy Mihály-életműdíjjal ismerte el Kurusa László eddigi szakmai-tudományos tevékenységét.

Hajdu Péter

 

- Nem rózsás az iparág jelenlegi helyzete, hiszen a bútor, mint tartós fogyasztási cikk, megérezte a válságot. Azonban nem kell feladnunk a küzdelmet. Az európai, azon belül a magyar fafajok a bútorgyártás számára olyan értékes alapanyagot képeznek, amit a keletiek is sokszor importáltak. Amit igazán problémának látok, az, hogy ha a nagyobb felvevő piacokat nem tudjuk olyan mennyiségű bútorral kielégíteni, amit csak a bútoriparban dolgozó vállalkozók összefogásával lehet elképzelni, akkor mások elfoglalják ezeket a piacokat. Például a német piac volt a legerősebb felvevőnk, és miután sok jelentős hazai cég megszűnt, a helyükre a lengyelek mentek be. Ebben a helyzetben nagy jelentősége lehetne a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszternek. A klaszteren belül az előállítási folyamatok bizonyos szakaszait elvégeznék az egyes vállalkozók, és ennek eredményeként olyan erős, nagyobb programokat is végrehajtani képes háttéripar jöhetne létre, amely biztosíthatná a folyamatos ellátást. Most is lenne igény a magyar bútorra, úgy gondolom, még ma is jól csengenek a régi márkanevek, az emberek még mindig emlékeznek rájuk - mondta többek között Kurusa László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!