tüneti kezelés

2017.09.13. 06:22

Sok pénzt emészt fel az allergia

Csaknem negyven milliárdba kerül évente a tünetek enyhítése, több mint kétmillió parlagfű-allergiást tartanak számon Magyarországon.

Egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen, de ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földterülete, 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege – mondta a Világgazdaságnak Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke.

Becslések szerint mintegy ötmillió hektár területen van parlagfű, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a lappal azt közölte, hogy eddig nyolc megyében zajlott le a parlagfüves területek légi felvételezése. A beérkezett adatok szerint a legnagyobb parlagfűvel fertőzött területet Somogyegresen találták, 42 hektár nagyságú volt. 2017-ben külterületen a földhivatalok eddig 2170 esetben, összesen 3829 hektár nagyságú, parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, és 467 esetben 670 hektár nagyságú, parlagfűvel szennyezett terület miatt 21,8 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. Belterületi parlagfű-szennyezettségért kilenc esetben szabtak ki bírságot, 6,2 millió forint összegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!