Gazdaság

2011.02.09. 18:41

Rossz hír: folyamatban a kenyéralku

A kenyérgabona, a liszt és az energiaárak emelkedése megindította a kenyér drágulását. A malomipartól a kereskedelemig terjedő vertikum az év elejétől drasztikus áremeléseket helyezett kilátásba. Egyes vélemények szerint, aki nem emel árat, az tönkre fog menni, de tény az is, hogy a költségnövekedést nem lehet teljes mértékben realizálni a fogyasztói árakban.

Hajdu Péter

A lapunknak közelmúltban nyilatkozó Varga László, a Pékszövetség elnöke átlagosan 30 százalékos sütőipari áremelés szükségességét említette ez évre vonatkozóan. Hol tartunk most?-  érdeklődtünk zalai cégeknél, üzleteknél.

-  Folyamatos   az   áralku a sütőipari beszállítóinkkal. Idén annyi történt, hogy januárban már egy kisebb mértékű, néhány százalékos sütőipari áremelés végigfutott a hálózatunkon  - említi az eddig történtekről Pintér Imre, a 14 élelmiszerboltot ellátó Grót-Coop Zrt. vezérigazgatója, majd közölte, úgy döntöttek, június végéig nem emelik tovább a sütőipari termékek árát.
 
Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e, a beszállító pékeknek engednek egy kicsit, azaz valamivel többet fizetnek, de nyárig nem adják tovább a magasabb árat a vásárlóknak, a vezérigazgató azt válaszolta, ez történik.

 

- Jövő szerdán jön például az egyik kenyér beszállítónk az árról alkudozni, mert ott tartanak, hogy már nem tudják kigazdálkodni a jelenlegi árakon a költségeiket. Rendkívül összetett már az árharc, ami nemcsak a kereskedelem és a sütőipar között folyik, hanem a sütőiparosok között is, mivel óriási a konkurencia.  - említette a vezérigazgató.

A kisebb hálózatok igyekeznek a végsőkig húzni és hárítani a sütőipari beszállítók áremelési szándékát, hiszen a piacon egy-egy áremelés még nagyobb versenyelőnyhöz juttatja a multinacionális áruházláncokat. Utóbbiak ugyanis akár önköltségen is képesek előállítani és értékesíteni a helyben sütött termékeiket.

A nagykanizsai, Hevesi úti szupermarketben is azt válaszolták érdeklődésünkre, még nem emeltek árat, a 239 forintos, kilós coopos fehér kenyér a legolcsóbb, de van félkilós, 159 forintos kenyerük is. Az egerszegi Csipke ABC-ben is ez a helyzet, mint Lévai Ferenc üzletvezető elmondta, központjukban, a Mecsek Füszértnél nem döntöttek még áremelésről. 

A cégközpontunk beszerzési osztálya megpróbálja halasztani az emelést, a beszállítók viszont már veszteségekre hivatkozva emelnének  - így az üzletvezető.

Buzsáky Ferenc, az egerszegi Korona Pékség vezetője így jellemezte helyzetüket:  - Több mint duplájára emelkedett a liszt ára. Tavaly 50 forintért kaptuk, most már nettóban is több mint 100 forint kilója, és még további lisztár-emelést prognosztizálnak, mert a malmok már csak 80-90 forintért tudnak búzát venni. Már havonta egy-két alkalommal emelkedik a liszt ára. Utoljára tavaly emeltük 7-8 százalékkal az árainkat, azóta nem. Aki nem emel árat, az tönkre fog menni. Még ki kell számolnunk, mennyivel, és termékenként milyen arányban szabad árat emelni. Nálunk például az élőmunka-igény is magas, hagyományos házikenyeret sütünk, kézi munkával. Annyi biztos, a költségnövekedésünket nem lehet teljes mértékben realizálni a fogyasztói árakban  - mondta a cégvezető.

 


Szakemberek szerint a liszt ára 35-40 százalékát teszi ki a kenyér árának, ezenkívül  a sütőiparban szükséges minden más élelmiszer-alapanyag ára emelkedett, nem beszélve az üzemanyagokról

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!