Gazdaság

2011.02.10. 07:03

Revíziók az agráriumban

Hagyománya van a helyi gazdanapoknak, a Baki Agrocentrum Kft. szerdai rendezvényén is nagy volt az érdeklődés, amit többek között a mezőgazdasági adóellenőrzésekről szóló tájékoztató váltott ki.

Hajdu Péter

A mezőgazdaságban lefolytatott ellenőrzések fontosabb megállapításairól tartott előadást Sergyán Ödön, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala megyei Adóigazgatóságának osztályvezetője. Az érdeklődők tájékoztatást kaptak arról, milyen módszerekkel választja ki az adóhatóság ellenőrzésre az adózókat.

Az ország 3000 legnagyobb adózóját például törvény szerint 3 évente ellenőrizni kell, 37 ilyen vállalkozás működik a megyében. Másokat a bevallások során feltárt ellentmondások, az áfa-visszaigénylés kifizetése előtti adóhatósági óvatosság, továbbá a NAV-nál használt számítógépes véletlengenerátor választ ki, de az úgynevezett közérdekű bejelentések is sokszor eredményeznek revíziót. Az osztályvezető (nevek említése nélkül) a mezőgazdaságban megtörtént tanulságos eseteket ismertetett a gazdálkodók előtt, szólt a mulasztási bírságok, továbbá a feltárt adókülönbözet után várható bírságok mértékéről, amelyek jogkövető magatartással, pontos könyveléssel elkerülhetők.

A program további része mezőgazdasági technológiákról, növényvédelmi kérdésekről szolgált információval a termelők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!