Gazdaság

2016.10.18. 10:14

Rekordtermés kukoricából

Pakod – Az elmúlt napokban megyénkben is megkezdődött a kukorica aratása. A megyében már hagyományosan a legnagyobb területen termesztett növény a szép hozamokat ígér.

Hajdu Péter

Érdeklődésünkre Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke arról adott tájékoztatást, hogy e hét elejéig a 34.000 hektáron termesztett kukoricából 9128 hektáron (a teljes vetésterület 27 százalékán) történt meg az aratás. Ennek során a megyében eddig 72.528 tonna kukorica került magtárakba.

Szóját idén 4649 hektáron termesztettek, ebből a hét elején már 4558 hektáron learatták a fehérje növényt, mostanáig valószínűleg végeztek is a betakarításával.

A pakodi határban meghálálta a nyári csapadékot a kukorica, hektáronként tíz tonna körüli hozamot ad, kompenzálva az alacsony árát

Fotó: Pezzetta Umberto

 

Az időjárás függvényében folynak az őszi vetések is, az őszi árpa a tervezett vetésterület 98 százalékán, 4891 hektáron földbe került. Az őszi búzának pedig valamivel több mint felét sikerült elvetni. A zalai termelők összesen 27.770 hektáron tervezik az őszi búza vetését, s a hét elejéig 14.480 hektáron ez meg is történt.

A zalaszentgróti Zal-Agro Zrt. gépei a hét végén Pakod határában aratták a kukoricát. A mezőgazdasági zrt., mint Szabó László vezérigazgató elmondta, összesen 163 hektáron vetettek kukoricát, aminek egy részét, mintegy 600 tonnát a cég tehenészete számára szükséges takarmányban használják fel, a fennmaradó részt értékesítik.

– Nagyon szép a kukorica termésünk, ami azt jelenti, hogy 9-12 tonna közötti hozamok vannak. Most éppen 10 tonnás átlagtermésnél tartunk hektáronként. Ez a Zal-Agro Zrt. történetében rekord, ilyen magas átlagtermésünk sohasem volt kukoricából. Ez a kedvező időjárásnak, főleg a csapadéknak köszönhető. A tapasztalataink alapján nem szívesen vetünk kukoricát, mert az elmúlt években a szárazság és a nagy nyári hőhullámok miatt nagyon bizonytalan volt a hozama. Elsősorban az állattenyésztés miatt van szükségünk a kukoricára. Úgy tűnik ez idén sikerült, és ha az esők nem szólnak közbe, a hét közepére végzünk is a betakarításával – mondta Szabó László.

Az árakról érdeklődve megtudtuk, előre eladták a piacra szánt termést, és a szerződés szerint 40 ezer forintot kapnak tonnájáért. Ez is kevés, viszont aki nem szerződött előre, most ennyit sem kap a kukoricáért. Mint a cég vezetője elmondta, a rendkívül nagy termés, a hozamnövekmény a bevételben ellensúlyozza számukra az alacsony árakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!