Gazdaság

2009.08.05. 06:47

Rehabilitációval vissza a munkába: nem kényszer; lehetőség

Zalaegerszeg - Rehabilitációs járadékot azok az egészségkárosodást szenvedett (leszázalékolt ) személyek kaphatnak, akikről az orvosi felülvizsgálat megállapítja, hogy munkavégző képességük helyreállítható.

Horváth A. Attila

A járadék folyósításának időtartama alatt az érintettnek együtt kell működnie a munkaügyi központtal, amely szolgáltatásokkal, ajánlatokkal keresi meg az ügyfelet, abból a célból, hogy később visszavezethető legyen a munka világába. Egy zalaegerszegi olvasónk ezt az együttműködési kötelezettséget sérelmezi: mint mondta, gyesen van 15 hónapos kisfiával, ezért (illetve betegsége végett) nem tudja elvállalni a felajánlott munkát, s a foglalkozásokon sem tud részt venni. Viszont attól tart, ha visszautasítja az ajánlatokat, megvonják tőle a járadékot.

- Depresszióval, pánikbetegséggel, agorafóbiával küzdök, emiatt százalékoltak le. Két éven át kaptam a rokkantnyugdíjat, de a doktor a felülvizsgálaton úgy döntött, rehabilitálható vagyok, ezért két hónapja már a járadékot folyósítják. Nemrég két és fél hetes készségfejlesztő tréningre hívott a munkaügy, de mivel reggel 8-tól délután 2-ig a foglalkozásokon kellett volna lennem, nemet mondtam. A fiam ugyanis 15 hónapos, gyesen vagyok vele, én vigyázok rá otthon - jelezte az anyuka. Hozzátette: jelenleg 35 éves, leszázalékolása előtt 18 évig munkaviszonyban állt, fóbiái miatt azonban már nem tud közösségbe járni, munkát vállalni.

E sajátos helyzetről Kiss Ambrust, a regionális munkaügyi központ főigazgatóját kérdeztük.

- Speciális szolgáltatásokat, képzéseket kínálunk a rehabilitációs járadékban részesülőknek: azt szeretnénk felmérni, hogy mi az a munka, amit elvállalhatnak. Ez egy lehetőség, és nem kényszer, a felkínált állást nem kötelező elfogadni, az anyának joga van gyesen maradni. Ugyanakkor hangsúlyoznám, hogy segítséget kínálunk. E szolgáltatások ugyanis éppen az elhelyezkedés esélyét javítják, amennyiben az érintettek a rehabilitáció után nem akarnak újra rokkantnyugdíjasok lenni, hanem visszatérnének a munka világába - reagált érdeklődésünkre Kiss Ambrus, hozzátéve: ezért szükséges együttműködniük a munkaügyi központtal. Az eljárás azonban személyre szabott, ha tehát valaki kisgyereket nevel otthon, s emiatt a foglalkozáson nem tud részt venni, jeleznie kell az ügyintézőnek, hogy más lehetőséget kereshessenek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!