feszültség

2019.06.28. 16:57

Perre mehetnek a szennyezett kőolaj miatt az oroszokkal a fehéroroszok

Minszk perre megy, ha Moszkva nem kompenzálja a Barátság kőolajvezeték beszennyeződése miatt kiesett nyereségét – jelentette ki Igor Ljasenko fehérorosz miniszterelnök-helyettes pénteken a minszki parlamentben.

Beszámolója szerint az szennyeződés miatt Fehéroroszország a szükségesnél negyedmillió tonnával kevesebb olajat kapott. Moszkva eddig 100 ezer tonna elmaradt olaj pótlásába egyezett bele.

A fehérorosz külügyminisztérium pénteken közölte, hogy az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin szombaton tárgyalni fog a kétoldalú kapcsolatok egész spektrumáról. Putyin a 2. Európai Játékok vasárnapi záróünnepsége alkalmából látogat el Minszkbe.

Fehéroroszország a tervek szerint augusztus 15-re fogja megtisztítani olajvezetékeit a szennyezett orosz olajtól. Június 26-ig a belorusz rendszerből 705 ezer tonna szennyezett kőolajat pumpáltak vissza Oroszországba.

Az olaj klór-szennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a 60-as években lefektetett, német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyeztetette az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját.

A Mol április 26-án közölte, hogy átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét, a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. Tiszta olaj a vezetéken május 29. óta érkezik ismét Magyarországra.

A TASZSZ orosz hírügynökség közölte, hogy Oroszországban péntekre 13-ra nőtt az olajszennyezés ügy gyanúsítottjainak száma, akik kisebb olajvállalatok tulajdonosai és vezetői, illetve a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat alkalmazottjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!