finanszírozás

2019.06.14. 21:39

Palkovics: a kormány 35 milliárddal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést

A szakképzést, igazodva a vállalati igényekhez, az eddigi kínálatorientált képzésről a kereslet vezérelte képzésre alakítják át.

Debrecen, 2019. június 14. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a régió innovációs és oktatásfejlesztésérõl tartott sajtótájékoztatón a debreceni városházán 2019. június 14-én. A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni jármûipari beruházásokkal összefüggõ oktatásfejlesztést, az errõl szóló elõterjesztés a jövõ héten kerül kormány elé - jelentette be a miniszter. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést, az erről szóló előterjesztés a jövő héten kerül kormány elé – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken a városházán sajtótájékoztatón.

Palkovics László ismertetése szerint ebből csaknem

20 milliárd forintot fordítanak a Debreceni Egyetem (DE) műszaki és a hozzá kapcsolódó képzési területek fejlesztésére, beindítják például a járműmérnökképzést.

A szakképzés fejlesztésére, a technikusképzés beindítására 7,3 milliárd forint jut, de német nyelvű, illetve a környező országok nyelvén oktató középiskolákat is létrehoznak Debrecenben, az utóbbiakat a határon túlról érkező, magyarul nem tudó fiatalok oktatására – jelezte Palkovics László.

A tárcavezető a magyar gazdaság fontos céljának nevezte, hogy a növekedés az európai átlag fölött legyen két százalékkal.

A gazdaság húzóágazata a járműgyártás, amely a teljes kibocsátás 25 százalékát adja – tette hozzá megjegyezve, hogy Debrecen új szereplője lesz ennek az ágazatnak a BMW autógyár belépésével.

A beruházásról azt mondta, hogy a BMW Magyarországon új generációs gyárat épít, új termékportfólióval, flexibilis gyártási környezettel. A beruházáshoz kapcsolódó feladatok koordinálására létrejött, általa vezetett kormánybiztosság folyamatosan dolgozik, és a már korábban elfogadott 130 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztési program után most kidolgozták a 35 milliárdos oktatási csomagot – fűzte hozzá.

A szakképzést, igazodva a vállalati igényekhez, az eddigi kínálatorientált képzésről a kereslet vezérelte képzésre alakítják át.

Szeptembertől pedig – a kormány által már elfogadott szakképzési stratégiának megfelelően – több intézményben megkezdődik az öt éves technikusi képzés. A tananyag-tartalmat a vállalatokkal együtt határozzák meg – mondta Palkovics László.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere – miután a miniszterrel és a BMW-projekt vezetőivel pénteken megtekintették a leendő autógyár területét – azt mondta, hogy

a munkálatok jó ütemben haladnak, jelenleg 15-20 százalékos a mintegy 500 hektáros terület előkészítettsége.

Folyamatosan több mint 250 gépjármű és munkagép dolgozik a területen, hamarosan megkezdik a drénezési és a talajstabilizáló munkákat, ősszel pedig a gyárépítéshez szükséges területet átadják a beruházónak – ismertette a polgármester.

Papp László jelezte:

jelenleg 72 ezer diák tanul Debrecenben, a céljuk, hogy számuk a 2040-es évekre elérje a százezret, így lesz biztosítható a jól képzett munkaerő-utánpótlás a városban.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az intézményükben erős természettudományi háttérre épülő járműipari képzés kiterjed az autóipari-, a vasúti- és repülőmérnöki képzésre, de elindítják űrkutatási programjukat is.

Utóbbi kapcsán jelezte, hogy az egyetemi botanikus kertben lévő korábbi napfizikai obszervatóriumban úgynevezett irradiációs detektorállomást alakítanak ki, az űrből érkező különböző sugárzások mérésére, elemzésére.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a régió innovációs és oktatásfejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a debreceni városházán 2019. június 14-én. A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést, az erről szóló előterjesztés a jövő héten kerül kormány elé – jelentette be a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában