Gazdaság

2015.07.28. 07:07

Összeesküdtek az arany ellen

Hatalmasra duzzadt a spekulánsok által az arany áresésére nyitott pozíciók értéke.

Elképesztően sokan kezdenek játszani az arany áresésére az amerikai piacon, a Bloomberg tudósítása szerint az adatok gyűjtésének kezdete óta először fordult elő, hogy a hedge fundok összesítve shortban ülnek a nemesfém piacán.

Az amerikai Árupiaci és Határidős Kereskedési Bizottság (CFTC) adatai szerint a július 21-vel végződő héten az alapok és más spekulánsok által tartott pozíciók értéke a nettó short tartományba ugrott, 11,345 kontraktussal többen játszottak az arany esésére ebben a befektetői körben, mint emelkedésére.

A pénteki kereskedésben az arany árfolyama 2010 óta nem látott mélypontot is elért, 1075 dolláron is járt unciánkénti árfolyama, s a megnyitott pozíciók alapján úgy tűnik, a befektetők inkább a további áresést tartják valószínűbbnek. A nemesfém árfolyama júliusban szinte minden nap esett, s ha ez így marad, az arany 2013 júniusa óta a legnagyobb egyhavi veszteségét lesz kénytelen elkönyvelni.

Dan Denbow, a 700 millió dolláros USAA Percious MetLA & Minerals Fund portfólió menedzsere szerint jól látható az arannyal kapcsolatos befektetői hangulat drasztikus változása. Hiányzik az arannyal kapcsolatos lelkesedés - mondta a hírügynökségnek.

Az arany árfolyama dollárban

Az arannyal kapcsolatos averzió érthető, a befektetők általános véleménye szerint ha megindul hamarosan az amerikai kamatemelés, nem lesz érdemes tartani az eszközből, amely nem fizet kamatot. A hangulatot tovább rontotta, hogy két hete kiderült, a kínai jegybank az elmúlt években jóval kevesebbet vásárolt a nemesfémből, mint azt korábban sejtették.

Jeffrey Currie, a Goldman Sachs szakértője szerint a legrosszabb még csak most jön az arany piacán, s hamarosan 1000 dollár alatti árfolyamokat is láthatunk, először 2009 óta. A kockázatok kétségtelenül lefelé mutatnak - tette hozzá. Véleméynével nincs egyedül, a Bloomberg szerint az ABN Amro Bank és a Société Générale szakértői is 1000 dollár alatti árfolyamokat jeleznek előre december végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!