Gazdaság

2015.09.10. 13:02

Olcsó lesz a kaja - kivéve a csokit

A korábbinál meredekebben esett az élelmiszer-alapanyagok ára a nyár végén, ami később kedvezőbb árakhoz vezethet a boltokban is - derült ki egy friss jelentésből. A csokira viszont nehezebb sors vár, mivel gondok vannak a nigériai kakaóterméssel.

A nemzetközi árupiacokon közel hét éve nem látott mélységbe esett az élelmiszer-alapanyagok ára - jelentette az ENSZ élelmezési világszervezete a FAO. A szervezet élelmiszerindexének számításakor figyelembe vett termékek majdnem mindegyike olcsóbbá vált a múlt hónapban.

Ez igaz a tejre, a növényi olajokra, a cukorra és a gabonafélékre is - idézte a jelentést az Economic Times hírportál. A keresletet bőven meghaladó kínálat, az energiaárak hanyatlása és a kínai gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmak is hozzájárultak a mutató régen látott lejtmenetéhez.

A nyár végi árzuhanásból kimaradt a hús, amelynek ára gyakorlatilag nem változott. A helyzet azonban nem ennyire szomorú, ugyanis egy év alatt 18 százalékkal váltak olcsóbbá a húsfélék, amelyek ára 2014 augusztusában érte csúcsát. Hosszabb távon mindez jó eséllyel megjelenhet a bolti élelmiszerek árában is.

Kilenc-tíz százalékos esés

A gabona ára brutálisan, kilenc százalékkal rogyott meg augusztusban az egy hónappal korábbihoz képest, így a FAO gabonaárindexe 2009 márciusa - a 2008. őszi pénzügyi összeomlást követő recesszió mélypontja - óta nem látott mélységbe hanyatlott. A kedvező fejleményt a búza és a kukorica olcsóbbá válása és a kedvező 2015-2016-os előrejelzések váltották ki.

A növényi olajok ára hasonló csökkenés után, szintén 7-8 éves mélységbe hanyatlott, ami mögött a visszaeső indiai és kínai kereslet, illetve az ezzel egyidejűleg növekvő termelés áll. Szintén a keresletcsökkenés áll a tejpor, a sajt és a vaj olcsóbbá válása mögött (ezek ára is kilenc százalékkal hanyatlott), ami megjelenhet a tej árában is.

A brazil reál gyengülése a dollárral szemben hozzájárult ahhoz, hogy a cukor ára 10 százalékkal essen. Emellett az egyik legnagyobb exportőr, India a következő időszakban várhatóan nagy mennyiségű cukrot vihet a világpiacra.

Drágulhat a csoki

Nem sok jót ígér azonban a csoki szerelmeseinek, hogy Nigériában, a világ legnagyobb kakaóbab-termelő országában gondok vannak a terméssel. A délnyugati termőterületeken a szokatlanul nedves időjárás miatt a termés 12-15 százaléka, sőt egyes részeken 20 százaléka penészes.

Az átvételi szabályok szerint azonban ez az arány legfeljebb öt százalék lehet. Emiatt a termelők egy része a cserjéken hagyta a babgubókat, hátha szárazabbra fordul az idő, s így kiszáradhat a termés. Az exportőrök eddig ezer tonna kakaóbab átvételét tagadták meg minőségi kifogásokra hivatkozva, ami egyelőre nem vészes a termeléshez képest. Nigériában a 2013-2014-es szezonban 240 ezer tonna kakaóbabot takarítottak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!