Gazdaság

2015.10.11. 08:19

Növekszik a szelektivitás - A szolgáltató már a papír- és műanyag hulladékért is házhoz megy

Nagykanizsa - Másfél hónapja már, hogy a családi házas övezetben házhoz megy a szolgáltató a műanyag-, valamint papír hulladékért. Az eddigi tapasztalatok jók, bár a zsákokat olykor lopják.

Pásztor András

Nagykanizsán a családi házas övezetekben szeptembertől kibővült a szelektív hulladékgyűjtés rendje, a szolgáltató ugyanis házhoz megy a hasznosítható papír és műanyag hulladékért.

– Ez egyébként törvényi kötelezettség is, jóllehet forrást még nem rendeltek a feladathoz – mondta Molnár-Rodek Bernadett, a Futurus-Pannonia Nonprofit Kft. szolgáltatási és értékesítési igazgatója. – A kék zsákba kerül a különféle papír hulladék – újság, szórólap, füzet, italos kartondoboz –, míg a sárga zsákba a műanyag – üdítős és ásványvizes palack, zacskó, tisztítószeres flakon, konzervdoboz, sörösdoboz. Az üveget pedig továbbra is a szelektív gyűjtőszigetekhez lehet vinni.

A társaság szolgáltatási igazgatója elmondta: az eddigi tapasztalatok jók, a közel 6800 háztartás mintegy 80 százaléka veszi igénybe a háztól való közvetlen szállítás lehetőségét, ráadásul a számok azt mutatják, hogy a korábbiakhoz képest emelkedik a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. A szolgáltatónak csupán egy problémája akad, mégpedig az, hogy olykor a házak elől ellopják a zsákokat, néhány kereskedő ugyanis fizet a konzerv- és fém sörösdobozokért – holott a kihelyezett anyag a közszolgáltató tulajdonát képezi.

E gyűjtési forma bevezetésével Nagykanizsán már teljesnek mondható a házhoz menő hulladékgyűjtési rendszer, hiszen a vegyes hulladék mellett, a bio hulladékot is ebben a formában gyűjtötte a szolgáltató. Az ingatlanhasználónak nem csak lehetősége, de kötelessége igénybe venni az elkülönített (szelektív) hulladékgyűjtési rendszer elemeit. Ugyanakkor sokan még most sem tudják, hogy a szolgáltató, illetve a közterület-felügyelet átvizsgálhatja a gyűjtőedényeket és zsákokat, s ha nem megfelelő a szelektivitás, az átvétel megtagadható, ismétlődő szabályszegés esetén pedig egyéb büntetésekkel is szankcionálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!