Gazdaság

2016.06.29. 17:35

Nekünk sem mindegy - Több ezer hazai céget érint közvetlenül a Brexit

Budapest - Vélhetően az átlagnál is jobban érinti Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból azt a csaknem 3000 hazai céget, amelyek tulajdonosi hátterében brit érdekeltségű vállalatok vagy magánszemélyek állnak.

Osváth Sarolta

Immár egy hete, hogy a britek az Unióból való kilépés mellett döntöttek, s azóta a gazdaság és a pénzvilág szereplői folyamatosan latolgatják a Brexit várható következményeit. Egyelőre senki nem tudja biztosan felmérni, mennyi előnye és mennyi hátránya származik a döntésből a szigetországnak, mindeddig inkább a várható kedvezőtlen hatások kerültek felszínre, és kaptak hangot Ugyanígy nem lehet megjósolni, hogy például hazánk számára milyen változásokat hoz a kilépés, negatív vagy pozitív irányban. Az viszont biztos, hogy a hazánkban működő, közvetlenül Nagy-Britanniához köthető tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalkozásokat az átlagnál is mélyebben érinti majd a feltételek feltehetően jelentős megváltozása. Pedig az utóbbi években örvendetes ütemben, folyamatosan nőtt az Egyesült Királyságból érkező tőkével hazánkban létrehozott cégek, illetve a magyarországi befektetések száma és nagysága. (Miközben a hazai cégek száma köztudottan csökken az utóbbi három évben.)

Az egyik legnagyobb magyarországi áruházlánc is brit tulajdonú. A hazánkban működő brit tulajdonosi hátterű vállalkozásokat az átlagnál is mélyebben érinti majd a feltételek jelentős megváltozása Illusztráció: Pezzetta Umberto

A közvetlen tulajdonosi kapcsolaton túl itt vannak még a hazai piacon azon cégek, amelyek közvetett tulajdonosi láncon keresztül kapcsolhatóak a szigetországhoz. Ezekkel együtt Magyarországon összesen 2964 bejegyzett brit érdekeltségű cég működik, amelyek több mint 73 ezer alkalmazottnak adnak munkát, éves árbevételük pedig megközelíti a 8000 milliárd forintot. Ez a nagyságrend már nemzetgazdasági szinten (GDP) is kimutatható, jelentős teljesítmény. Sőt, plusz még - kisebb-nagyobb tulajdonosi részesedéssel - a legnagyobb hazai cégek jelentős részében is megtaláljuk a szigetországi befektetőket. Ugyanakkor a gazdasági elemzők szerint a brit háttér nem jelent feltétlen export-import kapcsolatot, és tulajdonosi befolyás mértéke is változó. De attól függetlenül, hogy e cégek kötődése Nagy-Britanniához rendkívül eltérő mélységű és formájú, a brit érdekeltségű cégek többsége nagy valószínűséggel most alapos vizsgálat alá veszi, majd mérlegeli Brexit lehetséges következményeit és ennek fényében hozza meg döntését a következő lépésekről.

De ne gondoljuk, hogy a Brexit csak a brit érdekeltségű cégeknek okozhat gondot: tulajdonosi szerkezettől függetlenül, valamilyen szinten minden céget érinthet, amelyek Nagy-Britanniába exportálnak, vagy onnan importálnak, de azokat is, akiknek ilyen cégekkel van üzleti kapcsolatuk. Ne legyenek illúzióink, a hazai cégek jelentős részére kisebb-nagyobb hatással lesz a britek kilépése! A hatás mértéke és minősége nyilván ma még kérdéses, de - elemzők szerint - már maga a bizonytalanság is jelentős veszteségforrás lehet. S abban is biztosak lehetünk, hogy a látható jelek szerint minden bizonnyal elhúzódó kilépési folyamat hosszú ideig fenntartja a bizonytalanságot, melynek veszteségeiből a hazai fogyasztóknak és munkavállalóknak is bőven jut majd.

De valószínűleg nem ússzuk meg ennyivel.

Címkék#brexit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!