Nyáron az ovisok kerülnek sorra

2019.06.12. 16:00

Négy zalai iskolában hallhattak a diákok agrárkamarai előadásokat

Ebben a tanévben is Zalából indult, és a napokban Komárom-Esztergom megyében zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Itthonról Otthonra nevű iskolai tájékoztató fórumsorozata.

Hajdu Péter

A zalaegerszegi óvodások tavaly nyári látogatása az Ady utcai pékségben Fotó: ZH Archívum

Ennek keretében 12 megye általános illetve középiskoláiban tartottak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről, a tudatos fogyasztásra fókuszálva, ahol a részt vevő gyerekek megkóstolhatták a helyi termelők termékeit. Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, a kamara Zala megyei elnöke elmondta, Zala megyében a hamarosan véget érő tanév folyamán összesen négy iskolában tartották meg az Itthonról Otthonra című tájékoztató agrárkamarai fórumokat. Ezeket Nagykanizsán és Gyenesdiáson tartották. A Balaton-parti település általános iskolája maga jelentkezett a programba. A szeptembertől induló 2019/2020-as tanévben pedig a programsorozat keszthelyi iskolákban folytatódik. A kamara elnöke arra buzdítja a vidéki iskolákat is, hogy ahol érdeklődés mutatkozik a mezőgazdaság, az élelmiszer-gazdaság és az egészségtudatos táplálkozás iránt, jelezzék az agrárkamarának, és számukra is megtartják az erről szóló rendhagyó órát.

– Jön a nyári szünet, de a nyár sem marad ki. Ugyanúgy, ahogy tavaly, a nyári hónapok folyamán idén is óvodásokat viszünk el termelőkhöz és élelmiszer-gazdasági üzemekbe. Célunk, hogy az iskolai szünet alatt is elérjük a gyerekeket, ezért az óvodások számára szervezünk látogatásokat. Júniusban Győr-Moson-Sopron és Vas megyei óvodásokat keresünk fel, reményeink szerint júliusban Zala megyei óvodások kerülhetnek sorra, és már egyeztettünk Nógrád megyeiekkel, valamint folyamatban van Csongrád és Békés megyei óvodákkal is az egyeztetés – vázolta nyári terveiket az elnök.

A zalaegerszegi óvodások tavaly nyári látogatása az Ady utcai pékségben Fotó: ZH Archívum
Süle Katalin Fotó: ZH Archívum

Hozzátette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyon fontosnak tartja, hogy a fogyasztók a kiváló minőséget összekapcsolják a magyar eredettel, valamint kiemelt tevékenysége az agrárgazdaság és az élelmiszeripar hazai népszerűsítése, illetve a gazdálkodók és a hazai élelmiszer-előállítók iránti bizalom kiépítése. A NAK ennek megfelelően végzi ismeretterjesztő és edukációs kampányát, amely során kibővített eszköztárral szólítja meg a hazai lakosságot, ezáltal segítve a kamarai tagokat. Az akció keretében működik a Kamara Itthonról Otthonra nevű életmód témájú Facebook-oldala is, ahol egész évben olyan látásmódformáló üzeneteket juttat el szórakoztató formában, amelyek segítik a hazai termékekbe vetett bizalom erősítését. Az oldalnak már 37 ezer követője van.

A NAK 2017 novemberében indította el iskolai tájékoztató fórumsorozatát, amelynek keretében ez idáig összesen több mint hatezer gyerek hallgatta meg az előadásaikat, vett részt kóstoltatásokon általános és középiskolákban. A rendezvények kimondott célja volt, hogy a fiatalokból a változó trendekre nyitott, azokat befogadó és tudatosan vásárló célcsoportot hozzanak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!