Gazdaság

2017.07.21. 12:27

A zalai diákmunka helyzete

„Könnyen lehet, hogy az állásinterjún egy diákmunkásként eltöltött nyár miatt előnyben részesülhetnek” - Csóbor Judittal projektvezetővel beszélgettünk a zalai diákmunka helyzetéről

Mikó-Baráth György

Majd elmehetsz fesztiválra, tetováltathatsz, mehetsz koncertre, moziba, megveheted a legújabb trendnek megfelelő ruhát, nyaralhatsz itt is és ott is, s sorolhatnánk még a diákok, fiatalok életére gyakorta jellemző nyári pénzköltési formulákat, ám sok esetben ezen mondatoknak egy vége, „ha ki tudod fizetni a saját pénzedből”! Nevelési, esetleg anyagi vagy sok esetben a két ok együttes indíttatása miatt válaszolhatnak a szülők gyerekeiknek ezen sablonszerű felelettel. Egyetemistáknál gyakran tanulmányaik végéig fontos szerepet töltenek be a diákmunkák, de a nyári szünidő alatt a fiatalabbak is élhetnek ezzel a pénzkereseti lehetőséggel. Kíváncsiak voltunk, hogy a Zalaegerszegen és környékén élő diákok mennyire aktívak a szünetben, ezért Csóbor Judittal, az egyik megyeszékhelyi iskolaszövetkezet projektvezetőjével beszélgettünk.

Judit 10 éve dolgozik már ezen a területen, s mondhatni végigjárta a szamárlétrát. Zalaegerszegen érettségizett és az egyetemet is ott végezte, de közben már elkezdett dolgozni jelenlegi munkaadójánál, mint diák kisegítő. Ezt követően lett előbb ügyfélszolgálatos, majd projektvezető. Azon olvasóink számára, kiket érdekelhet ez a szakma, megkértük riportalanyunkat, hogy avasson be minket, mik a legfontosabb képességek ezen a pályán. - A jó kommunikációs képesség elengedhetetlen hiszen emberekkel dolgozunk. Ide sorolnám az empátiát is, hiszen tudnunk kell kezelni az ügyfeleink problémáit, figyelnünk kell a kívánságaikra. Természetesen a kiváló szervezőkészég is fontos, sokszor nehéz összehozni, hogy minden igény teljesüljön. Valamint a diákbéreket is mi készítjük elő, ehhez a részhez is érteni kell.

Érdekes, hogy a nemekhez köthető elvárások alapján, úgy gondoltuk, hogy a fiúk lesznek aktívabbak a munkák terén, ám csalódnunk kellett. - A lányok kicsit szorgalmasabbak ebből a szempontból, a számuk is nagyobb. Bár az is igaz, hogy a fiúk nyáron gyakran más jellegű munkákat vállalnak.

Ha már volt szó a nemek közti összehasonlításról, az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen korúak a legaktívabb diákmunkások. - A 18 év felettiek számára több a lehetőség, így nyilván az ő számuk a legnagyobb. Ebben az is közrejátszik, hogy a 18 évnél fiatalabbak még nem vállalhatnak éjszakai munkákat. De szerencsére már számukra is van bőven munkalehetőség.

Az országos adatokat figyelembe véve elmondható, hogy Zala megye diákja elég aktívak a munkavállalást illetően. Persze itt is vannak olyan munkahelyek, amiken jobban, s vannak melyeket kevésbé preferálnak a fiatalok. De, mi a zalaegerszegi nebulók kedvence, s melyek azok a munkák, melyekre nagyon nehéz embert találni? - Nagyon változó, hiszen minden diák más és más, de az AquaCity mindig nagyon kellendő és a nyomdai munkák is gyorsan be szoktak telni, s a nehezebb fizikai munkáinkra is van bőven jelentkező. Amire nehéz, talán azok a munkák, melyek igényelnek előképzettséget vagy speciális képességeket. Gondolok itt akár nyelvtudásra vagy egy animátor sportmúltjára.

Judit már a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején is jelenlegi szakmájában dolgozott, így átfogó képet tudott nekünk adni arról, hogy változott-e a válság alatt, valamint utána a diákok hozzállása a munkához. – A nálunk észlelhető jelentős változásokat nem is feltétlenül a válsághoz kötném. Persze azt, hogy kevesebb diák járt egyetemre mi is megéreztük, hiszen így hozzánk is kisebb számban jelentkeztek, hogy dolgozni szeretnének. Sokkal nagyobb változást hozott az azt követő egy, másfél év, mikor hirtelen sok munkánk lett és a diákok elkezdhettek válogatni a lehetőségek között. Ugye a gyerekszám egyre csökken, munkánk viszont egyre több van, így ez a tendencia egyébként ma is fenn áll.

Csóbor Judit

Az elmúlt 10 év nem csak a gazdaságban, de a kommunikációs szokásokban is jelentős változásokat hozott. Nem lenne meglepő, ha az okostelefonok, a különböző közösségi oldalak világában élő gyerekek munkához való hozzáállása is eltérne az elődökétől. - Nem lehet náluk a legtöbb helyen telefon, ezt tudják előre. Kénytelenek voltak ezt bevezetni a munkáltatok, de jobb is így mindenkinek. Szabadabbak a mai diákok, talán ez a szó fejezi ki legjobban a diákgenerációk közötti különbséget. Persze nem lehet általánosítani! A korlátokat egyre jobban, határozottabban meg kell szabni ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni.

A nyári szünidő majdnem fele vissza van, így van még idő megkeresni a különböző nyári kívánságok árát. Gondoltuk a kétkedőkre is, így feltettük a kérdést, hogy - a fizetésen felül - miért is járhat jól az a nebuló, aki munkára is áldoz a szabadidejéből! - Szerintem jó lehetőség arra, hogy minél több helyen kipróbálhassák magukat. Beleláthatnak több cég munkájába, az ottani munkafolyamatokba, ez hatalmas gyakorlatszerzési lehetőség. Sőt, könnyen lehet, hogy az állásinterjún egy diákmunkásként eltöltött nyár miatt előnyben részesülhetnek. Több helyen is előfordult már, hogy a tanulóként tett benyomás alapján főállásban is alkalmazták az egykori diákunkat. De, hogy mennyire jó lehet ugródeszkának, arra is van példám. Előfordult, hogy egy diákunk sokat dolgozott pénztárosként, s ez később egy jelentős banki állásnál nagyon jól jött neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!