Gazdaság

2017.04.24. 14:55

Minél több ember dolgozzon

Felsőrajk, Zalaegerszeg - A Zala Megyei Foglalkoztatási Paktum keretében munkacsoport találkozókat tartottak hétfőn két településen.

Hajdu Péter

- A kormánynak az a szándéka, hogy minél több embert behívjon a munka világába, hiszen még vannak inaktívak - mondta Felsőrajkon Vigh László országgyűlési képviselő a paktum helyi termék munkacsoportjának találkozóján. - A zalai innovatív foglalkoztatási paktum keretében összefog a kormányhivatal és a foglalkoztatási osztály a térségfejlesztőkkel annak érdekében, hogy többen jussanak munkához. A szervezeteknek abban kell segíteniük, hogy a kistelepülések munkavállalói könnyebben megtalálhassák a környék kiváló lehetőségeit.

Vigh László úgy érzi, sokan nem értesülnek arról, milyen hiányszakmákban helyezkedhetnek el a szűkebb pátriájukban. Pedig különféle ágazatokban egyáltalán nincs helyi szakember, ennek megoldását is előremozdíthatja a foglalkoztatási paktum.

Pácsonyi Imre (balról) és Vigh László Felsőrajkon, a paktum helyi termék munkacsoportjának találkozóján
Fotó: Szakony Attila

- Mivel kevés van, a zalai helyi termékeket meg kell becsülnünk, ezek fejlesztése elengedhetetlen - tette hozzá a képviselő. - A felsőrajki vásár ékes példája annak, hogy az őstermelők munkájának van értelme, hiszen a vásárlók minőségi portékákat találhatnak a sorok között. A vidékfejlesztők most azon dolgoznak, hogy a kistermelők a későbbiekben az állattenyésztés csodájára is rátalálhassanak.

A találkozón Pácsonyi Imre, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta: a foglalkoztatási pályázat számos előnnyel jár. Többek között bértámogatást ad, képzéshez segíti a munkaerő-piacra igyekvőket, s finanszírozni lehet belőle a szakképzettség megszerzéséhez és a munkába álláshoz szükséges kiadásokat.

A megyei foglalkoztatási paktum kis- és középvállalkozások munkacsoportja Zalaegerszegen, a Kamarák Házában tartott hálózatépítő találkozót tegnap. Pácsonyi Imre megnyitóját követően Nagy András, a Zala Megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője az ágazati stratégiák előkészítéséről szólt, aminek részeként ismertették a készülő projektek terveit. Őszig két ágazati stratégia kerül kidolgozásra. A mikrovállalkozások körében a finanszírozás, a generációváltás és a tanácsadás, a KKV-k esetében pedig a duális szakképzés, az innováció és a nemzetközi piac elérhetősége volt a fő téma. bb, hp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!