Gazdaság

2011.10.16. 06:01

Miért építenek egyre több lakóépületet fából Zalában?

Minek tudható be, hogy egyre több a fából készült lakóépület a megyében? A kérdésre Nagy Lajos, a zalaegerszegi, fűrészáru forgalmazással foglalkozó Bigimp Kft. ügyvezető-tulajdonosa válaszol.

Hajdu Péter


- Sok olyan építőanyag készül és került forgalomba, ami a fát kiváltotta ugyan. Magas minőségi színvonalú építőanyagokról van szó, de az áruk is jelentősen megnőtt. A fának azonban viszonylag stagnál az ára, kevésbé emelkedett, mint az egyéb építőanyagok ára. Ebből adódóan a fa, mint ősi építőanyag egyre inkább előtérbe kerül, egyre piacképesebb építőipari termék lesz. Azok az anyagok, amelyek annak idején azért születtek, hogy kiváltsák a faipari termékeket, kevésbé versenyképesek, mint kezdetben voltak. Szerintem részben ezért is éli reneszánszát a fa, mint építőanyag. Nagy tapasztalatot sikerült ehhez szerezni a faipar résztvevőinek. Sokan azért is visszanyúlnak a fához, mert szeretnek a természethez közel élni, és a hosszú távú sikerét látják. A faépítészet is olyan színvonalra fejlődött, ami sokak számára lehetővé teszi a felhasználását, kiegészítve a legkorszerűbb szigetelő anyagokkal. Ráadásul a térségünkben megtalálható az erdei fenyő, ami kiváló alapanyag és időtálló, akár a vörösfenyő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!