Gazdaság

2017.01.24. 16:59

Mézpiacunk az összeomlás küszöbén áll

A nagykanizsai és a város környéki méhészek tavalyi éve – sajnálatos módon az országos tendenciának megfelelően – igen rosszul alakult.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke mondta beszámolójában a szakmai szervezet találkozóján a közelmúltban.

– Annak ellenére lehet ezt mondani az év egészéről, hogy viszonylag jól teleltek a méheink, sőt, az atka kártétele sem okozott nagy problémát – tette hozzá Somogyi Gyula. – Kora tavasszal virágporból és nektárból sem szenvedtek hiányt. Az áprilisi időjárás azonban már nem kedvezett a nektárgyűjtésnek, a tartósan hűvös idő, a rengeteg csapadék teljesen tönkretette a repce mézelését. Hiába voltak szép sárgák a repcetáblák, de a méhek sajnos, az általuk kínált lehetőséget nem tudták kihasználni. Ennek következtében repceméz gyakorlatilag nem termett. Akinek pedig mégis sikerült pörgetni, az sem lehetett elégedett a termés mennyiségével.

A rossz széria folytatódott. Mint azt az elnök elmondta: az április végi fagyok hatalmas károkat okoztak az akácerdőkben, csak a magasabban fekvő akácosokban volt remény nektárhordásra. A megfázott virágok és a kedvezőtlen időjárás miatt igen kevés akácméz termett.

Mézeit és méhészeti termékeit mutatja Somogyi Gyula. Gondot jelentettek az alacsony árak is
Fotó: Archív/Horváth-Balogh Attila

– Idősebb méhészek sem emlékeznek, hogy ilyen gyenge repce, illetve akácméztermés lett volna – jelentette ki.

Megjegyezte: a vándorméhészek a facélián viszonylag sokat pörgettek, a zselici hárserdők közepes eredményt hoztak. Az utolsó mézelő növény, a napraforgó, sajnos, a megyében nem mézel, csak virágport ad. Sok méhészet emiatt nagyon legyengült és rengeteg atkával tért vissza telephelyére. Akik nem vándoroltak, alig pörgettek mézet.

– Nyár vége felé és az ősszel pedig hatalmas károkat okozott az atka, nagyon sok helyen a deformált szárnyú méhek is megjelentek. Sokkal gyengébb állapotba mentek telelőbe méheink, mint egy évvel ezelőtt – jelezte Somogyi Gyula. – A gyenge méztermésre még rátettek egy lapáttal az alacsony felvásárlási árak. Sajnos, ágazatunk ma nagyon nehéz helyzetben van és még nem látjuk az alagút végét. A Kínából érkező nagy mennyiségű hamisítvány miatt mézpiacunk az összeomlás küszöbén áll...

A kanizsai méhészek következő foglalkozása  szombaton lesz: ellátogatnak Kaposvárra, a XIX. Dunántúli Regionális Méhész Találkozóra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!