Gazdaság

2016.01.12. 13:21

Merészet lépett az MNB, 800 milliárd forint mozdulhat meg

Az MNB monetáris tanácsa (MT) mai, nem kamatmeghatározó ülésén úgy döntött, hogy a kéthetes jegybanki betétet 2016. április végéig fokozatosan kivezeti, az IRS-eszközzel pedig nagyobb mértékben él.

A keddi döntéssel elindult az Önfinanszírozás 3.0 - jelentette be Nagy Márton, az MNB alelnöke. Ennek egyik eleme a kéthetes jegybanki betét kivezetése, a másik pedig a jegybanki tendereken meghirdette IRS mennyisége az ötödével nő.

Minden jegybanki eszköz átalakításának fő célja, hogy a bankok ne az MNB-nél parkoltassák a pénzüket, hanem állampapírt vásároljanak belőle - hangsúlyozta Nagy.

Az MT már a december 15-i ülését követően jelezte, hogy kiemelten vizsgálja a nem-konvencionális eszközök körét. Ennek nyomán a 2014-ben indított önfinanszírozási program támogatása, valamint a monetáris kondíciók enyhítése és a külső sérülékenység csökkentése érdekében a kéthetes jegybanki betétet fokozatosan kivezetéséről döntött.

Eszerint a kéthetes betéti eszköz jelenlegi 1000 milliárd forintos kerete 2016. március végéig marad fenn, majd 2016. április végére (hetente 250 milliárdos csökkentéssel) az aukcionált állomány fokozatosan nullára süllyed. Így 2016. májustól kezdve az MNB egyetlen hosszabb lejáratú sterilizációs eszköze a három hónapos irányadó betét lesz.

A 2014 júniusa óta meghirdetett jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) kihasználtsága folyamatosan emelkedik. Az utóbbi másfél évben a bankok több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek IRS-ügyletet az MNB-vel, amivel párhuzamosan több mint 2000 milliárd forinttal nőtt a banki állampapír-állomány. Az Önfinanszírozási program támogatása érdekében mai döntésével az MNB ötödével emeli a tendereken meghirdetett IRS mennyiségét, valamint az eszköz árazásában is érvényesíteni fogja a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét.

Az MNB szerint a kéthetes betét kivezetése a bankok további alkalmazkodását váltja ki, ami a bankrendszer egészét tekintve 400-800 milliárd forintos állampapír-vásárlást jelenthet. Ez a többletkereslet túlnyomó része április végéig jelentkezhet és hozzájárulhat a hosszabb lejáratú állampapír hozamok további mérséklődéséhez, ami lazább monetáris kondíciókat eredményezhet a hozamgörbe reálgazdaság szempontjából kiemelten fontos hosszú végén. A kéthetes betét kivezetése és az Önfinanszírozási program folytatódása nyomán 2016-ban tovább szűkülhet az MNB mérlege, apadhat a sterilizációs állomány, miközben a bankközi piac hatékonysága javulhat, forgalma élénkülhet - hangsúlyozta az MNB alelnöke.

A program teljes mértékben összhangban van az NGM és az ÁKK törekvéseivel, nagyon jó az együttműködés az intézmények között - fogalmazott Nagy Márton. A kéthetes betét kivezetése a hosszú távú kamatok csökkentése mellett azt is szolgálja, hogy a külső kamatot emelkedése setén a növekedés nálunk kisebb mértékű legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!