Őszi kalászosok

2019.08.14. 08:00

Már készülhetnek a gazdák a vetésre

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez azt jelenti, hogy az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

ZH

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke tájékoztatójában közölte, hogy felmérésük szerint a Nébih szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatóját is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak annak ellenére, hogy minőségi problémák miatt térségi és fajtahiányok előfordulhatnak.

A szervezet felmérése alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent az őszi kalászos vetőmagok tavalyról megmaradt mennyisége, amely érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza tekintetében hektáronként 5,5–6,4 tonna között várható. Az őszi árpa esetében a tagok magasabb, 5,5–7,5 tonna közötti termésátlagot jeleztek.

A Vetőmag Szövetség prognózisa szerint minőség vonatkozásában a várakozások országrészenként eltérnek: búza esetében a Dél-alföldi régióban csírázóképességi és vetőmagtisztasági, áthullási problémák jelentkezhetnek. A piaci szereplők ezért a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a terme­lési-feldolgozási költségen belüli munkaerőköltség-hányad növekedése is érezteti hatását a vetőmag árának enyhe növekedésében. Az adatgyűjtést követően a szövetség közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely idén nettó 101 ezer forint tonnánként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!