Gazdaság

2016.12.06. 15:14

Magyarország teljes jogú tagja lett az OECD fejlesztéstámogatási bizottságának

Párizs - Magyarország teljes jogú tagja lett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fejlesztéstámogatási bizottságának (DAC) - tájékoztatta kedden az MTI-t Mikola István.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a csatlakozás aláírása után az MTI-nek Párizsban elmondta: a DAC Magyarország és a világ számára azért különösen fontos, mert kulcsfontosságú szerepe van az ENSZ fenntartható fejlődési céljai megvalósításában.

A 17 pontot kidolgozó ENSZ-munkacsoportnak Magyarország társelnöke volt - emlékeztetett az államtitkár.A párizsi székhelyű gazdasági szervezeten belül a nemzetközi fejlesztési segélyezéssel foglalkozó bizottság 1960-ban alakult meg, a 35 OECD-tagállam közül Magyarország a 30. teljes jogú tag.

Az ország korábban megfigyelőként vett részt a bizottság munkájában.Mikola István kiemelte: az olyan krízishelyzeteket, mint amilyenek a migrációt kiváltó helyi problémák és háborúk, csak a tagállamok együttes összefogásával lehetséges megoldani, s ebben a folyamatban a DAC központi szerepet vállal.

Munkájához pedig az OECD szervezeti támogatást nyújt.Magyarország a mezőgazdasági, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi technológiai, vízgazdálkodási kérdésekben, valamint az ösztöndíjrendszerek kidolgozásában kaphat szerepet a bizottság munkájában, azaz elsősorban a tudástőkéjével tud hozzájárulni ahhoz az egyesített erőfeszítéshez, amely az ENSZ fenntartható fejlődési célrendszerének megvalósítását szolgálja - hangsúlyozta az államtitkár.

A fejlesztéstámogatási bizottság ösztönzi és segíti tagjait az átfogó fejlesztéspolitika megteremtésében, és abban, hogy a tagországok különböző szakpolitikái összhangban legyenek a fejlesztéspolitikával, valamint négyévente átfogó értékelést készít minden egyes tagjának nemzetközi segélyezési és fejlesztési politikájáról.

Magyarország 2013-ban készítette el a középtávú, 2014-2020-ra szóló, a nemzetközi fejlesztési együttműködésére és a humanitárius segítségnyújtási tevékenységére vonatkozó keretstratégiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!