Gazdaság

2017.08.07. 16:15

Magyarok Kenyere - Az idei termés nagyrészt malmi minőségű lett

ZALASZENTGRÓT Zala megyében idén 19 ezer tonna termést küldenek jótékony célokra a gazdálkodók a Magyarok Kenyere búza és liszt adománygyűjtő programban.

Hajdu Péter

Idén hetedik éve rendezik meg a Magyarok Kenyere búza adománygyűjtő programot az országban. A zalai gazdálkodók felajánlásai kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett tegnap megemlékezést a Zalacereália Kft.-nél, a tüskeszentpéteri malom udvarán. A zalaszentgrótin kívül Csörnyeföldön és a megyeszékhelyen, a ságodi városrészben volt még begyűjtőpont.Süle Katalin, a kamara Zala megyei elnöke köszönte meg annak a hatvanöt gazdálkodónak az áldozatkészségét, akik a nemrég befejeződött aratás során gondoltak a jótékony célokra is, és termésükből kisebb-nagyobb mennyiséget felajánlottak a rászorulóknak.- Az idei évben közel 19 ezer tonna búza gyűlt össze jótékony célú adományként Zala megyében. Ez a tavalyinál a viszontagságos időjárás miatt három tonnával kevesebb, de akik adakoztak, tőlük telhetően mindent megtettettek, hogy az adományok megérkezzenek - mondta Süle Katalin.

A malomban Kozma Károly és Németh Csaba zsákolja a frissen őrölt lisztet Fotó: Pezzetta Umberto

Mint a kamara elnöke elmondta, az összeöntés ünnepe augusztus 13-án lesz a Veszprém megyei Nemeshanyban.

Az idei búzatermésről a szállításokat összehangoló, és a malomipar számára ezen kívül nagy mennyiségben lisztet előállító cég vezetője, Király László szólt.

- Közérdekű, hasznos célért dolgozunk, aminek során rászoruló emberekhez búzát vagy lisztet tudunk eljuttatni a Magyarok Kenyere programban. A szántóföldekről hozzánk beérkezett búzának a 75 százaléka malmi minőségű, és ez nagy öröm számunkra. Ilyen nagy arányban régen tapasztaltunk már malmi minőségű búza beszállítást - közölte a Zalacereália ügyvezetője.

A búza adomány egy jelképes mennyiségét megáldották az egyházak képviselői: Kovács Sándor zalaudvarnoki plébános, illetve Zalaegerszegről Hodánics Péter református és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész. Az adományozó termelők közül is megjelentek néhányan az ünnepségen. Szabó László, a Zal-Agro Zrt. elnök-vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: cégük egy tonna búzával járult hozzá a jótékony célú gyűjtéshez.

Az ünneplők egy csoportja: Nagy Kálmán, az agrárkamara alelnöke, Süle Katalin, Király László, Kiss Imre, a Zalacereália többségi tulajdonosa, Kovács Sándor, Hodánics Péter, Zsugyel Kornél Fotó: A szerző

- Az előző éveknél korábban fejeztük be az aratást, a megyeinél és az országosnál is jobb eredménnyel, 5,5 tonnás átlagterméssel, étkezési minőséggel, amit ide a malomba szeretnénk eladni - mondta a vezető.

A lisztfelhasználók részéről Buzsáki Ferenc, a zalaegerszegi Korona pékség vezetője, az agrárkamara sütő- és malomipari osztályvezetője méltatta az összefogást. Mint mondta, jó minőségű búzából készült lisztet várnak idén is a pékségek és a lakosság.

Kertész Lászlótól, a malom ágazatvezetőjétől hallottuk: a tüskeszentpéteri malomban néhány napja már az óbúzával együtt fele arányban újbúzát is őrölnek, s az így előállított lisztet egy hetes pihentetés után szállítják a sütőiparnak és a kereskedelemnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!