Gazdaság

2009.07.06. 08:23

Liberalizáció a gázpiacon

Budapest - Július 1-jétől megnyílt a verseny a földgázpiacon is, a lakosság azonban alig érzékeli ennek hatását, elfedi az éppen életbe lépő áfaemelés, ami öt százalékkal drágítja a földgáz árát.

Osváth Sarolta

Pedig egyes szolgáltatóknál - éppen a liberalizációnak köszönhetően - az induló nettó átlagár egy-két százalékkal alacsonyabb. Nem könnyű eldönteni, hogy érdemes-e szolgáltatót váltani, egyelőre az a jó hír, hogy július 1-jétől elvileg lehet. Megjelent és érvénybe lépett a gázpiac liberalizációjáról szóló rendelet, amely szerint a közüzemi szolgáltatás helyét a tiszta versenypiaci modell veszi át - tette közzé a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. 

Utánanéztünk, gyakorlatilag mit jelent ez számunkra, fogyasztóként milyen előnyünk származhat a szabad versenyből? A törvény két részre osztja a fogyasztókat: egyetemes szolgáltatásra jogosultakra, és azokra, akik a szabad piacon vásárolhatják a földgázt. A lakosság az egyetemes szolgáltatásra jogosultak közé tartozik, a társasházi közösségekkel együtt. E körben az árakat továbbra is az aktuális miniszter állapítja meg és a Magyar Energia Hivatalon keresztül az állam kontrollálja. Ugyanakkor mostantól eldönthetjük, hogy számunkra a hivatal által ellenőrzött ár és szolgáltatás vagy a piaci körülmények között kötött megállapodás a kedvezőbb. 

Ha az egyetemes szolgáltatást választjuk, akkor is lehetséges, hogy több szolgáltató versenyez értünk, mert megszűnik az a kötöttség, hogy egy területen csak egy szolgáltatási engedélyes lehet. Ezzel a lehetőséggel már jelenleg is több fogyasztó él - tudtuk meg. De ha nem akarunk változtatni, akkor nem kell semmit tennünk, kapjuk továbbra is - és fizethetjük - a korábbinál részletesebb számlát. Az új szabályok szerint a számlán rajta kell lennie az elfogyasztott korrigált földgázmennyiségnek, a fűtőértéknek, a földgáz árának, a rendszerhasználati díjaknak (szállítási, rendszerirányítási, tárolási és elosztási díj), valamint az esetleges támogatásoknak. Jelenleg az úgynevezett egyetemes szolgáltató társaságok induló átlagárainál egy-két százalékos különbséget tapasztalunk. Ennek alapvető oka - tájékoztatott a minisztérium -, hogy az egyes szolgáltatóknál eltérőek a föld-gáz szállítási és tárolási költségei. Az egyetemes szolgáltató a gázbeszerzésről ugyanis szabadon dönthet, és a fogyasztói energia árát a költségek alapján határozza meg.

A szolgáltatóváltás nem túl bonyolult folyamat, de érdemes jól meggondolni. A közüzemi szerződést a közüzemi fogyasztónál kell felmondani, a felmondástól számított 4. hónap első napjára. Ezzel egyidejűleg az új ellátóval a kilépés napjától kezdődő szerződést kell kötni. A változtatást - szintén levélben - az elosztóhálózat üzemeltetőjénél is be kell jelenteni. Fontos tudni, hogy nem lehet tartozásunk, mielőtt kilépnénk! A szabályok szerint - ha netán megbántuk a dolgot - vissza is táncolhatunk , de annak ára van. 

A közüzemi szolgáltató ugyanis csak a bejelentést követő év július elsejétől köteles újra szerződni velünk, ha ennél korábban szeretnénk, a határidőig elfogyasztott gázért ötszázalékos felárat számolhat fel. 

Lényeges változás, hogy a lakossági fogyasztóknak 2009. július 1-jétől számlázási, mérési és kikapcsolási ügyben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz kell fordulniuk. Egyéb panaszok kivizsgálásában továbbra is a Magyar Energia Hiva-tal az illetékes. Első lépésben azonban minden esetben érdemes a szerződéses partnerrel egyezkedni. 


ENYHÜLŐ SZANKCIÓK TARTOZÁSKOR
Az egyetemes szolgáltatás árát, amelyet a Magyar Energia Hivatal ellenőriz, negyedévente legfeljebb egyszer módosíthatja a szolgáltató. A számlatartozás miatti kikapcsolás előtt a szolgáltatónak egyeztetnie kell a felhasználóval a fizetési haladékról vagy részletfizetésről. Kikapcsolás előtt a fogyasztót háromszor értesíteni kell. A korábbi 60 napos tartozással szemben a fogyasztó július 1-jétől 90 napos számlatartozás esetén kapcsolható ki az ellátásból. Fel kell ajánlani számára az „előre fizető mérő” felszerelésének a lehetőségét is. Lakossági fogyasztó nem kapcsolható ki munkaszüneti, ünnepnapon, valamint az azt megelőző munkanapon és pihenőnapon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!