Gazdaság

2010.10.27. 06:00

Lakáshiteleseket segítő törvény: a csoda most is elmaradt

Még idén életbe léphetnek a lakáshiteleseket megsegítő intézkedések, a csoda azonban, melyre oly sokan vártak, valószínűleg elmarad, azokon ugyanis, akik a legnagyobb bajban vannak, a hétfőn elfogadott törvény sem segít.

Varga Lívia

 Azoknak a problémáját azonban nem tudja orvosolni, akik véglegesen és teljes mértékben fizetésképtelenné váltak, mert mondjuk elveszítették állásukat. Ez ugyanis szociális probléma, amit a bankok képtelenek kezelni, esetükben a megoldáshoz feltétlenül szükség van az állam segítségére is, szögezi le a szakember. Az ingyenes előtörlesztés is csak azoknak jelent lehetőséget, részletezi, akiknek megtakarításuk van, s mondjuk a futamidő hátralevő tíz évében már nem akarják vállalni azon többletköltségeket, amelyeket az árfolyam- és kamatváltozások eredményezhetnek.

 

A most elfogadott pontok kiegészítik azokat a technikákat, amelyeket a bankok 2008 vége óta alkalmaznak ügyfeleik fizetőképességének fenntartása érdekében, teszi hozzá a tanácsadó, megjegyezve: a legkevésbé a pénzintézet érdekelt abban, hogy egy hitel bedőljön.

- Futamidő-hosszabbítás lehetősége eddig is adott volt, s az sem változott, hogy engedélyezéséhez továbbra is szükséges a bank jóváhagyása, hisz vannak élethelyzetek, amikor erre nincs lehetőség. Például annak, aki rokkantnyugdíjassá válik, ám még 8 éve hátravan a futamidőből, nem hosszabbít egy bank sem plusz öt évet, mert ezzel betéteseinek pénzét kockáztatná.

 

A lakáshitelcsomag révén nyújtott segítség egyébként a bankok számára súlyos, több tízmilliárd forintos többletterhet - pluszköltséget, illetve bevételkiesést - jelent, szögezi le Müller János. Jelentősen megsarcolja például a nyereséget, hogy a jövőben a havi törlesztőrészleteket a pénzintézeteknek kötelező lesz az általuk meghatározott vagy az MNB által megállapított és közzétett hivatalos devizaárfolyamon számolni. Ez, míg egyik oldalon sokat vesz el, a másikon keveset ad, az intézkedés ugyanis egy tízmilliós, 65 ezresével törlesztett hitel esetében havi ezer forint körüli megtakarítást jelent, számol utána a szakember.

A Bankszövetséghez hasonlóan a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete is úgy látja: a törvény kizárólag egy szűk rétegen segít majd.

- Jelenleg egyfajta csodavárás jellemzi az ügyfeleket, ám mikor rájönnek, hogy törlesztőrészleteik csak csekély mértékben csökkennek, csalódni fognak. Sokan egyébként már most a nemzeti eszközkezelő felállására várnak - mondja Lénárd Mariann, a szervezet főtitkára, megjegyezve: az intézkedéscsomag nem lesz képes megállítani a hitelek bedőlését, a folyamatot ráadásul a tél beálltával egyre csak emelkedő rezsiköltségek is tovább gyorsítják majd.

- Az utóbbi fél évben drasztikusan megemelkedett a 60 és 90 napnál régebbi tartozások száma, s ezekből előbb-utóbb bedőlt hitelek lesznek. A futamidő ingyenes meghosszabbítása nem jelent megoldást, hiszen a törlesztőrészletek ettől csak elenyésző mértékben csökkennek. A költségmentes előtörlesztésről pedig csak annyit: a mai világ biztos arról szól, hogy valaki megtakarít és ingyenesen betörleszt?! - teszi fel a költői kérdést Lénárd Mariann, aki szerint a törvény nagy hiányossága, hogy azokra, akiknek szabad felhasználású jelzálogkölcsöne van, nem gondol, ahogy a fizetési nehézséggel küzdő kis- és középvállalkozásokra sem.

 

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete szerint, mivel korlátozza a hitelintézeteket, a törvény valós segítséget jelent az adósok számára, leginkább azonban csak akkor, ha átmeneti fizetési nehézségről van szó. Ilyen esetekben mind a költségmentes előtörlesztés, mind az ingyenes futamidőhosszabbítás megoldást jelenthet. Azt viszont kritikaként fogalmazta meg a FOE, hogy azoknak a fogyasztóknak, akik rossz hitelüket szeretnék kedvezőbb konstrukciójú kölcsönre kiváltani, továbbra is fizetniük kell az előtörlesztésért.

- A lényeg, hogy fizetési nehézség esetén ne dugjuk homokba a fejünket, hanem megelőzve a nagyobb bajt, tájékozódjunk lehetőségeinkről, és merjünk segítséget kérni - tanácsolja a FOE szóvivője, dr. Karácsony Gabriella.


A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete szert fontos és üdvözlendő eleme a törvénynek, hogy a késedelembe esett hitelfelvevőknek eztán csak 90 napig kell fizetniük a késedelmi kamatot és egyéb többletterhet, utána pedig már csak a normál kamat és költség fizetésére kötelesek, mondta el dr. Karácsony Gabriella szóvivő. A jövőben tehát nem fordulhat elő az a jelenleg mindennaposnak mondható eset, hogy tartós fizetésképtelenség esetén, 1-2 év alatt megduplázódik a fogyasztó tartozása.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesületének honlapját a következő linkre kattintva érheti el: http://www.foved.hu/.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!