Gazdaság

2017.04.19. 13:09

Megélénkült a lakásépítés Zalaegerszegen is, de az árak is folyamatosan emelkednek

Zalaegerszeg – Közel két éve nő a lakáspiacon a kereslet és az árak is. Az építőipart inspiráló intézkedések hatására az építések, azon belül a lakásépítések száma is növekszik. Taar Ottó ingatlanpiaci szakértőtől érdeklődtünk a megyeszékhelyi folyamatokról, tervekről.

Hajdu Péter

– Fontos volt a lakásépítést terhelő áfa 27-ről 5 százalékra csökkentése, és a CSOK módosítása is, ami már 10+10 millió forint támogatással kecsegtette a többgyermekes családokat az új lakás építésére, illetve vásárlására. Mindemellett 2014 óta növekszik a használtlakás piacon is a kereslet, egyre többen értékesítik a régi, esetleg üresen álló lakást, és vágnak bele az új otthonuk megteremtésébe. A fővárosban 2017 a lakásépítések éve. A megyeszékhelyeken is beindultak a beruházások, Zalaegerszegen inkább 2018-ban várható látványosabb építési fellendülés – mondja Taar Ottó.

A szakértő érdeklődésünkre csokorba szedett a megyeszékhelyen már ismert, és még a tervezés fázisában levő lakásépítéseket.

Az egerszegi Eötvös utca Mártírok útja sarkán levő régi ingatlanok helyére is új társasházat terveznek

– Megépült a Color I. lakóépület 16 lakással a Mártírok útján, be is költöztek az első lakók. Folyamatban van a Color tömb második üteme, az újabb épületben 32 lakás épül. Idén elkezdődik a Táncsics utcában a Kisherceg nevű épület beruházása. Ez a ház a Dél Hercegnője mellett lesz, és az átlagosnál magasabb árfekvésű lakásokat tartalmaz majd. A Bíró Márton utcában két régi ház helyén 19 lakásos és két üzletet befogadó társasház épül. A bontással végeztek, és vélhetőleg az építés is megkezdődik idén. Ugyancsak a Bíró Márton utcában egy 16 lakásos társasházat is tervbe vettek. A Kinizsi utcában megkezdődött egy négy lakásos társasház építése. Az ilyen kisebb, három-négy lakásos társasházakból több is lesz. Valamint a ZÁÉV is elkezdte a Kerámia Lakópark építését. Tervbe vették, az Eötvös utca Mártírok útja sarkán levő régi épülettömb helyére egy több lakásos társasház építését – mondta Taar Ottó.

Hozzátette, igények vannak az új lakásokra, amelyekből 2008 óta minimális számban építettek.

Taar Ottó: Az újabb építésű használtlakások négyzetméterára is meghaladhatja a 200 ezer forintot Fotó: Pezzetta Umberto

– Ennek egyébként meglátszik a hatása használtlakás piacon, mert az árak folyamatosan nőnek, ma már nagy a hiány használtlakás-piacon is.

Az árakról érdeklődve megtudtuk, hogy az említett Color I-es házban négyzetméterenként átlagosan 290-300 ezer forint közötti áron értékesítették a lakásokat. A jelenleg tervezett újépítésű lakások – egyelőre nem hivatalos – árait a szakértő már 300-340 ezer forint körülire becsüli. Az áremelkedésben szerepe van egyrészt a munkaerőhiány generálta béremeléseknek, az építőanyag-ipari áremeléseknek, és természetesen a keresletnek. A tégla, vagy akár a jobb fekvésű panelházakban levő használtlakásokat pedig 200 ezer forint, vagy azt meghaladó négyzetméter árakon is el lehet adni, az újabb építésűekben 240-250 ezer forintot is elkérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!