Gazdaság

2016.11.13. 15:25

Gazdálkodók, figyelem: november végéig kell beadni a kárenyhítési igénylést

November végéig nyújthatják be a kárenyhítő juttatás iránti igényüket a bejelentett agrárkárt szenvedett gazdálkodók.

Hajdu Péter

Nem múlik el év, hogy tavasszal és nyáron ne sújtaná valamilyen természeti csapás a gazdálkodókat. Nincs év jégverés nélkül, ami idén is volt, de elsősorban az áprilisi fagy okozott emlékezetes károkat. Az agrár kormányzat azoknak a termelőknek, akik egyrészt termelői méretüknél fogva, és más, jogszabályban is rögzített követelményeknek eleget téve alkalmasak erre, kárenyhítő juttatást fizetnek.

- Zala megyében az idei mezőgazdasági károk 77 százaléka a tavaszi fagyok miatt következett be, a gazdálkodók kárbejelentéseinek 22 százaléka a jégesőket követte, 1 százaléka pedig viharkárok miatt kért kárenyhítést. Az idei évben közel 200 termelő jelentett be mezőgazdaságot sújtó káreseményt az említett arányban - mondta el érdeklődésünkre Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztályvezetője.

Legtöbb fagykár a zalai gyümölcsösökben keletkezett, sok alma és körte veszett oda. Meg kell becsülni azt a keveset is, ami megmaradt
Fotó: Pezzetta Umberto

A főosztályvezető felhívta a figyelmet, hogy azok a gazdálkodók, akik mezőgazdasági kárbejelentést tettek, és az agrárkár megállapító szervtől a kárbejelentés elbírálása után elfogadó határozatot kaptak, nem automatikusan kapják majd meg a kárenyhítést. A kárenyhítő juttatás iránti igényüket elektronikus úton az MVH honlapján az MKR rendszeren keresztül november 30-ig tehetik meg.

- Ez feltétele a pénzügyi kompenzációnak, és jogvesztő a határidő, fontos, hogy ezt ne feledjék a gazdálkodók. Továbbá kárenyhítő juttatást csak az a gazdálkodó kaphat, akinek az üzemi szintű hozamérték csökkenése meghaladja a 15 százalékot - mondta a főosztályvezető.

A károsultak között van a padári Horváth István is, aki érdeklődésünkre elmondta, bejelentette az igényét, ugyanis több szántóföldi kultúrája, többször is jeget kapott idén.

- Szinte az összes kultúrám kárt szenvedett, a repce, az árpa, a kukorica, a búza és a napraforgó is. A legnagyobb kár a repcémet érte. Hogy mekkora? Míg a többi termelőnek 45-50 mázsa lett a repcéje, nekem csak 15 mázsa. De sajnos már tudom, hogy a repcéért nem kapok kárenyhítést, mert a betakarítás után tudtam csak bejelenteni a káreseményt. Viszont a többire, a búzára, a kukoricára, s napraforgóra szeretném megkapni, az is sokat számít a jövő évi gazdálkodásban - mondta a termelő.

A kérelmek beadása után az adatokat még egyszer leellenőrzik a főosztály szakemberei, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal döntését követően folyósítják az összegeket, előreláthatólag március folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!