Gazdaság

2010.11.11. 18:47

Kölcsön a túléléshez! A kicsiket segítik

Mivel kockázatosnak tartják, a bankok nem szívesen adnak kölcsönt a kisvállalkozásoknak, a mikrohitel program azonban épp a gazdasági szféra ezen rétegének nyújt segítséget, ami nem ritkán a túlélést jelenti a pénzügyi gondokkal küzdő cégek számára.

Varga Lívia


A statisztika szerint egyébként az idei, szeptember végéig jóváhagyott pályázatok nagy részét (33,4 százalékát) Zalaegerszeg és környéki vállalkozások adták be, Keszthelyről és térségéből az igénylések 23, Lenti környékéről 19,7 százaléka érkezett, míg Nagykanizsáról mindössze 10,7, Zalaszentgrótról pedig csak 7 százaléka. Ha az ágazati megoszlást nézzük, 2010-ben a jóváhagyott pályázatok 35 százalékát a szolgáltatás, 22 százalékát a kereskedelem, 18 százalékát az idegenforgalom, vendéglátás, 15 százalékát az ipar, alig 9 százalékát pedig a mezőgazdaság területén gazdálkodók adták be.

- Mezőgazdaságot sajnos alig tudunk mikrohitelből finanszírozni - jegyzi meg Kókai Miklós, aki szólt a rossz hitelek arányáról is: - Az országos mikrohitelalapból finanszírozott hitelek esetében az 1993-as indulás óta a folyósított kölcsönök negyedénél keletkezett 180 napot meghaladó hátralék, míg a 2006 óta folyósítottaknál ez a szám már csak 8,7 százalék.

A Mikrohitel Plusz Program a versenyképesség stabilizálását és a növekedési képesség megteremtését szolgálja, ám mezőgazdászok számára ez sem folyósítható. A vállalkozások 10 évre 15 milliót vehetnek fel 24 hónapos türelmi idővel. Az Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel maximális összege 50 millió forint, ami 15 évre kérhető.

- Ezen kölcsönök esetében a biztosítékok fedezeti értéke minimum a hitel és egyéves kamatának 120 százaléka kell legyen, és ami fontos: csak tárgyi fedezetet tudunk elfogadni - teszi még hozzá a hitelmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!