Gazdaság

2015.10.07. 12:49

Kiadták a szabadságot? - Két hónapos munkaügyi ellenőrzés indul a témában

Zalaegerszeg - A munkaügyi hatóság októberben és novemberben országos célvizsgálatot tart a szabadságra vonatkozó szabályok betartásáról.

Hajdu Péter

A hamarosan Zala megyében is meginduló célvizsgálatok során a munkaügyi hatóság korábbi tapasztalatai szerint mintegy negyven-ötven munkáltatóhoz jutnak el ezt a témakört részletesen vizsgálva. Mint dr. Babati Szabolcstól, a Zala Megyei Kormányhivatal főosztályvezető-helyettesétől megtudtuk, a munkaügyi felügyelők a cégeknél elsősorban a 2014-es év szabadság-kiadását, az azzal kapcsolatos dokumentáció szabályosságát vizsgálják.


Dr. Babati Szabolcs: A szabadság kiadása alapvető munkáltatói kötelezettség Fotó: Archív

Egyrészt azt, hogy a munkáltatók biztosították-e a megfelelő mértékű alap- és pótszabadságokat. Dr. Babati Szabolcs e témában felhívta a figyelmet egy az idei évtől hatályos változásra. A korábbi jogszabállyal szemben ez évtől a 30 napot meghaladó keresőképtelenség időszakára is jár időarányosan a szabadság. Másként fogalmazva most már keresőképtelenség miatt nem csökkenhet az éves szabadság mértéke.

További ellenőrzési szempont a szabadság kiadására vonatkozó szabályok érvényesülése. Alapvető munkáltatói kötelezettség a szabadság kiadása, amelynek teljesítése nem függhet attól, hogy a munkavállaló kéri-e a kivételt vagy sem. Vizsgálni fogják, a munkáltató biztosított-e oly módon szabadságot, hogy a munkavállalói távollét időtartama elérje az egybefüggő 14 napot. Ez utóbbi szabálytól egyébként a felek megegyezésük alapján eltérhetnek. Ugyanakkor szigorú szabály, hogy a munkáltató érdekkörében felmerült okból a szabadságot a tárgyévet követően kiadni csak akkor lehet, ha erre kollektív szerződés vagy üzemi megállapodás felhatalmazza a munkáltatót, de akkor is csak március 31-ig lehetséges a szabadság egynegyedét átvinni. A felek naptári évre kötött megállapodása szerint viszont a 20 nap alapszabadságon felül a huszonötödik életév betöltésétől életkor után járó pótszabadságot a következő év december 31-ig is ki lehet adni.

Az ellenőrzések további része a szabadság kiadásának megfelelő nyilvántartására vonatkozik, illetve arra, hogy a munkavállaló a kiírt szabadságot ténylegesen igénybe vette-e. Ezzel összefüggő szempont, hogy a szabadságot alapvetően természetben kell biztosítani, pénzben megváltani nem szabad. Ez alól egy kivétel van, a munkaviszony megszűnésének esete, amikor a ki nem adott szabadság után járó távolléti díjat ki kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!