Gazdaság

2017.04.21. 19:15

Hegesztő-szimulátor versennyel várták a diákokat

A szakmák éjszakája országos rendezvénysorozat részeként megyénkben is megnyíltak tegnap délutántól késő estig a szakiskolák.

Keszey Ágnes

Az intézményekben színes programok keretében mutatták be a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és az érdeklődő szülőknek, milyen lehetőségek közül választhatnak a különféle szakképző intézményekben. Zalaegerszegen Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója tartott a programok megkezdése előtt sajtótájékoztatót. Elmondta, a második alkalommal megtartott Szakmák éjszakájában országosan mintegy 4600 program zajlik. A ZSZC 10 tagiskolájában pedig 130 féle programmal készültek a tegnapi estére. A cél, hogy a fiatalok és idősebbek valós képet kapjanak a szakmákról, amelyekkel a programokon interaktív módon is lehetett ismerkedni.

Ezt fejezte ki a programsorozat szlogenje: Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg. Vörös Anikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára a kamarai pályaorientációs tevékenységről szólt, majd a fővárosban jövő héten kezdődő Szakma Sztár Fesztiválra hívta fel a figyelmet, amelyen 16 diák képviseli a zalai iskolákat.

Hegesztő-szimulátor versennyel és marcipán tortadísz készítésével is várták - immár második alkalommal - a nagykanizsai Szakmák Éjszakáján a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és szüleiket. A jövő generáció közel 30 szakmacsoporttal ismerkedhetett meg a Kanizsa Centrumban.

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a gyakorlatorientált bemutatók hozzájárulhatnak, hogy a diákok körültekintően dönthessenek a továbbtanulásról.

- Intézményeinkben a húsz zalai hiányszakmából tizennyolcat oktatunk - jelezte. - Az építő-, valamint a húsiparba, a vegyészeti és a gépészeti területre nehéz utánpótlást találni. Ez részben azért van, mert a gyerekek nem ismerik kellőképpen az adott szakmákat.

Cseresnyés Péter államtitkár azt emelte ki, hogy nőtt a foglalkoztatottság az országban. Viszont változatlanul nagy a kereslet a jól képzett szakemberek iránt. A mai napig vannak olyan munkakörök, ahová szinte "lasszóval" kell fogni az embereket.

Lentiben, a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskolában már délután várták a helyi és környékbeli érdeklődőket, hogy bemutassák tanulóik kreativitását. Tótiván Endre intézményvezető arról tájékoztatott: idén az általános iskolások mellett a nagycsoportos óvodásokat is megszólították. A látogatók többek között megismerhették a boldogiskola programot, de látható volt fém- és faipari kisgépbemutató, míg a kőműves és hidegburkoló munkák részfeladatait ki is próbálhatták a vendégek. Táplálkozási tanácsadás és ételbemutató is része volt a programnak. A rendezvényen megjelentek az iskola azon partnerei, akik a diákok gyakorlati oktatásában részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!