Gazdaság

2011.01.24. 06:29

Kevés búza, drága kenyér: februárra drasztikusan emelnek?

A tavalyi gabonatermés mennyisége, a liszt, az üzemanyagárak és más költségek folyamatos emelkedése folytán drasztikus áremelésre készülnek a sütőiparban.

Hajdu Péter

A hírek szerint fogytán van a búza, s a már tavaly is emelkedő lisztárak folytatják felfelé menetelüket. Nem kérdés, a sütőipar is kénytelen követni a sort. A malmoknak néhány hónapra elegendő a búzakészletük.

- Óriási a feszültség ma a búzapiacon, szabad búzakészlet a termelőknél már nincs. Ami van, az a nagykereskedő cégeknél lehet, de hogy mennyi, és mi a szándékuk vele, azt rajtuk kívül senki sem tudja. Ezért aztán nehéz megmondani, hogy az új gabonáig van-e itthon a szükségletnek megfelelő mennyiség, vagy nincs - mondja Kiss Imre, a zalaszentgróti Zala-Cerealia Kft. vezetője.

- A gabonakereskedőkön múlik, mit akarnak a búzával. Ha eladják, akkor azért ma kilónként 80 forintot kérnek. A változás érzékeltetéseként mondom, tavaly 28 forintos kilónkénti búzaárral kezdtük a felvásárlást, ma tehát közel háromszoros áron tudunk hozzájutni. Ez azt jelenti, hogy az első fél évben további drasztikus lisztáremelések lesznek - mondta a tüskeszentpéteri malmot üzemeltető Zala-Cerealia vezetője.


Arra a kérdésre, hogy a tüskeszentpéteri malomnak mennyi ideig tart ki a jelenlegi búzakészlete, Kiss Imre azt válaszolta, azok közé a malmok közé tartoznak, amelyeknek a legtávolabbi időpontig áll rendelkezésre a liszt előállításához szükséges búzájuk.

- Ez azt jelenti, hogy az aratás előtti, azaz a július végét megelőző egy-két hónapra szükséges búzát kell megvásárolnunk, aminek az üzletkötése folyamatban van, és most már 80 forint alatt nem adják. Sajnos folyamatos áremelésre van szükség. Január végén, február elején, és márciusban is további emelés várható, annak függvényében, hogy milyen áron tudunk gabonát vásárolni - közölte a malomipari cég vezetője.

A februárra várható sütőipari áremelés mértékéről Varga Lászlót, a Magyar Pékszövetség elnökét kérdeztük, aki elmondta: - Kiszámolták már az ágazat szakemberei, hogy legalább 30 százalékos átlagos sütőipari áremelésre van szükség. Már nincs hova hátrálni a szakmának, és sajnos lesznek olyanok, akik ki fognak lépni a kenyérgyártásból, mivel a jelenlegi költségek mellett nem bírják a versenyt. Tessék megnézni, mennyibe kerül egy kiló margarin. Egy kilós sütőmargarin 300 forint körül van, vagy például a cukor három-négy hónappal ezelőtt 150 forint volt, most 225 forint. A gázolaj ára is drasztikusan megemelkedett, mindezt már nem lehet lenyelni - így a pékszövetség elnöke.


Egy általunk megkérdezett zalai sütőipari cégvezető óvatosabban nyilatkozott a várható áremelés mértékéről.

- A tavalyi aratástól máig 50 forinttal emelkedett egy kiló liszt ára, ami 40 forintnyi nettó költségnövekedést jelent egy kiló kenyér árában. Ma 95-100 forintért vásároljuk a kenyér előállításához szükséges liszt kilóját. A lisztárak térségenként változók, van olcsóbb is, de annak a minőségi kockázatát a Zalaco nem vállalja fel. A költségnövekedés továbbhárítását az élelmiszeripari termelők és a kereskedők együttesen tompítják. Mi is látjuk a saját hálózatunkban, hogy az embereknek nagyon kevés a pénze. Könnyű lenne az árakat megemelni, de vajon megfizetnék-e a vevők tömegei? - vetette fel a kérdést Berta László, a Zalaco Zrt. tulajdonosa, majd így folytatta: - Már régen nem mi szabjuk meg az árakat, hanem a kereskedelem. Elsősorban az országban működő legnagyobb áruházlánc, amely nemcsak a legnagyobb sütőipari forgalmazó, hanem az áruházaiban működő pékségekkel ma már a legnagyobb sütőipari termelő is. Náluk a sütőipari termékek a forgalom töredékét teszik ki, így akár nulla árréssel is képesek forgalmazni kenyeret, péksüteményt. Mi viszont csak a sütőipari termékeinkből élünk. Alkalmazkodnunk kell, mivel nem vagyunk egy súlycsoportban velük - mondta Berta László, aki szerint egyébként van az országban a következő aratásig megfelelő mennyiségű búza, de nem tudni, a nagykereskedők kinek és mennyiért akarják eladni.

Rákérdeztünk a kenyéráremelés várható mértékére. A Zalaco vezetője annyit közölt, hogy a költségnövekedés miatt mindenképpen várható, de a mértékét nem tudni: - Mi a piacon nem jelenünk meg akkora gazdasági súllyal, hogy ezt önállóan meg tudnánk határozni, követjük a nyugat-dunántúli tendenciákat - válaszolta.


Mint Zalaegerszegen, a Kossuth utcai Csipke-abc vezetője, Lévai Ferenc érdeklődésünkre elmondta, legutóbb december végén emelkedett náluk a kenyér és a zsemle ára, a fehérkenyér ára akkor 199-ről 229 forintra módosult. - A központunkban a napokban volt egy értekezlet, de ott még konkrétan nem hangzott el, mekkora áremelésre kell számítani. A péksütemények, sütőipari termékek fő beszállítójától annyit tudunk, hogy komoly problémák vannak. Szerintem csak idő kérdése, én úgy gondolom, februártól biztosan bekövetkezik egy sütőipari áremelés. Most a sima fehérkenyér 229 forintnál kezdődik, a legdrágább pedig a 329 forintos, kemencében sült házikenyér. Az utóbbi hetek üzemanyag áremeléseit nem érvényesítették, ezt és a lisztár emelkedését a beszállítók már nem tudják elviselni - így Lévai Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!