kerékpáros szaksajtó

2018.06.21. 09:00

Kerékpárral járták be Muraföldét – Átfogó képet kaphattak a térség értékeiről

A Magyar Turisztikai Ügynökség zászlajára tűzte Magyarország legszebb területeinek kerékpáros szemmel történő bemutatását, megismertetését a nemzetközi kerékpáros turisták számára. A kedvcsináláshoz 2017. óta study tourokat szerveznek a nemzetközi kerékpáros szaksajtó számára. Ezúttal Murafölde volt soron.

PA, MTI

Sajtótájékoztató a lispeszentadorjáni túraközpontnál Fotó: Vanik Zoltán

Az idei évben Cseresnyés Péter, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa kezdeményezte, hogy az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő, kiemelt desztinációkat bemutató tanulmányút Murafölde térség és a Kis-Balaton együttes felfedezését célozza. Az idei study tourra a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Mura Program Iroda közös szervezésében került sor. A rendezvényre Olaszországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Romániából és Németországból is érkeztek újságírók, de a magyar média képviseletében is volt résztvevője a túrának.

Tour de Zalakaros

A program első két napján a vendégek a Tour de Zalakaros rendezvény eseményein vettek részt, majd az itt tartózkodásuk második felében, lispeszentadorjáni bázissal túrákat tettek Murafölde legszebb tájain és Nagykanizsán. Az itt eltöltött néhány nap alatt megismerkedtek Zalakaros és a Kis-Balaton legszebb értékeivel, legfi nomabb ételeivel és boraival, valamint a Tour de Zalakaros verseny izgalmaival, ahol együtt tekerhettek a korábbi kétszeres Giro d’Italia győztes Gilberto Simonival, illetve kerékpáros legenda Andrea Tafival.

Sajtótájékoztató a lispeszentadorjáni túraközpontnál Fotó: Vanik Zoltán

A versenyt követően már Murafölde egyik dombokkal és erdőkkel ölelt kis településén, Lispeszentadorjánban folytatták a programot, ahol Cseresnyés Péterrel és a Magyar Kerékpáros Szövetség, valamint a Magyar Turisztikai Szövetség elnökével, dr. Princzinger Péterrel nyitották meg az újabb túrák sorát egy igazi magyaros bográcsozással egybekötött sajtótájékoztató keretében.

– Az elmúlt években több tíz kilométer új kerékpárutat építettünk, illetve száz kilométeres nagyságrendben jelöltünk ki kerékpártúra-útvonalakat a már meglévő úthálózaton

– jelentette ki Cseresnyés Péter, aki emlékeztetett rá, hogy Zalakarosról Nagykanizsa érintésével kerékpárúton már elérhető a horvátországi Kapronca és Csáktornya, a közeljövőben pedig egy nemzetközi pályázat segítségével kerékpárutas összeköttetést létesítenek Nagykanizsa, Zalakaros, a Kis-Balaton és a Balaton-kör között. Hozzátette: ezzel párhuzamosan fi gyelmet fordítanak az alacsonyabb rendű utak állapotának javítására, felújítására is.

Túraközpontok

Cseresnyés Péter, aki egyúttal az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára is, kiemelte: a számos természeti értékkel rendelkező Muraföldén öthat, a lipseszentadorjánihoz hasonló túraközpontot kívánnak kialakítani a bakancsos és a biciklis turisták számára. Felhívta a fi gyelmet arra is, hogy nagykanizsai csónakázó-tó mellett működik az ország egyik legszínvonalasabb mountain bike pályája.

– A sport és a turizmus kéz a kézben járnak

– hangsúlyozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki hangoztatta, hogy a múlt vasárnap megrendezett Tour de Zalakaros a maga közel háromezer fős résztvevőjével az ország második legnagyobb tömegeket megmozgató országúti kerékpáros szabadidősport rendezvénye, így annak turisztikai hatása sem elhanyagolható. Ezért érdemes elgondolkozni a verseny egy nappal történő kibővítésében, vagy a kerékpárosok által kedvelt környéken egy másik verseny megszervezésén.

A hazai és nemzetközi újságírókból álló csapat a héten a lispeszentadorjáni Rejtek kerékpáros központból indulva tettek körtúrákat, melyek alkalmával érintették a Kiscsehi és Tormafölde közötti Vétyemi Ősbükköst, de nem maradhatott el, Murafölde kis „ékszerdoboza” Szécsisziget meglátogatása, ahogy a Csömödér és Iklódbördőce határában fekvő csodálatos levendulaültetvény sem.

A study tour résztvevői Kanizsa felé is eltekertek, de útközben megálltak a magyarszerdahelyi Héthatár Kecskefarmon, ahol különlegesebbnél-különlegesebb sajtokat kóstolhattak, majd eltekernek Kendlimajorba a Ludvig Művésztelep helyszínére, ahol Irma néni dödöllés ebédje mellett, belekóstolhattak az alkotás miliőjébe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában