diplomácia

2019.08.22. 07:12

Kanada nem kívánja elmélyíteni az ellentéteket Kínával

Kanada nem kívánja elmélyíteni a Kínával kiéleződött kereskedelmi és diplomáciai ellentéteket, de nem is fog meghátrálni, megvédi saját érdekeit – hangsúlyozta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

A Montreali Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsa (Corim) előtt elhangzott beszédében ismételten önmérsékletre és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel Pekinget a hongkongi események kapcsán. Tette ezt három nappal azután, hogy a távol-keleti ország felszólította Kanadát: azonnal hagyjon fel a beavatkozással Kína belügyeibe.

A miniszterelnök utalt a két állam közötti feszült viszonyra, amely azután keletkezett, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére tavaly decemberben letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát. Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. Az esetet követően őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország „nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával.

„El kell ismerünk, hogy Kína növekvő hatalom, s hogy szeretné minél jobban megszilárdítani a helyét a nemzetközi porondon” – mondta Trudeau.

„De tévedés ne essék: meg fogjuk védeni a kanadaiakat és a kanadai érdekeket” – tette hozzá.

Megállapította: országa hosszú időn keresztül közvetlenül és sikeresen tárgyalt legnagyobb partnereivel, ezúttal sem akarja elmélyíteni az ellentéteket Pekinggel, de nem is fog meghátrálni.

Októberben Kanadában parlamenti választások lesznek, s a kampányidőszak közeledtével a konzervatív ellenzék egyre erősebben veti Trudeau és az általa vezetett liberálisok szemére, hogy túlságosan „elnézőek” Kínával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!