Gazdaság

2016.01.06. 14:59

Jobb évük lehet a hazai cégeknek

A javuló gazdasági várakozások a cégmegszűnések lefelé húzó spirálját is megállíthatják - vélekednek a gazdasági elemzők. Tavaly rekordszámú vállalkozás volt kénytelen lehúzni a redőnyt, de 2016-ra biztatóbbak a gazdasági kilátások, és a végéhez közeledik a négy éve tartó konszolidációs folyamat.

Osváth Sarolta

Összesen 50 841 ezer társas vállalkozás szűnt meg, 24 százalékkal több, mint egy évvel korábban - adta közre éves adatait az Opten céginformációs szolgáltató. A tavalyi volt minden idők legrosszabb éve, mert, bár 2014 is negatív rekorddal zárult, akkor azonban csaknem tízezerrel kevesebb céget töröltek a cégbíróságok. Pertics Richárd, az Opten igazgatója szerint a 2015-ös évre valószínűleg úgy emlékezünk, mint az évtized nagytakarítására, amikor az évek óta tartó konszolidációs folyamat legintenzívebb szakaszán sikerült túljutnia a hazai cégvilágnak. Mint elmondta, a jogalkotók konszolidációs törekvései leginkább a cégbíróság által indított kényszertörlési eljárások számának jelentős növekedésében mutatkoznak meg. A hatóság 2013 tavasza óta intenzíven él ezzel a lehetőséggel: míg korábban havi néhány száz kényszertörlést indított, 2014 végére ez a mennyiség havi 4-5 ezerre emelkedett. A folyamat 2015 második felére lecsengett, ekkor már csak 1500-2500 új eljárás indult havonta a cégbíróságon.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója szerint a lakásépítésben és -felújításban érdekelt cégek számára kedvező, hogy a lakáspiacon jelentős az élénkülés
Fotó: archív

- A cégtörlések magas száma korántsem kizárólag a technikai hatásoknak tudható be, hozzájárult a gazdasági helyzet és az üzleti etika alacsony szintje is - hangsúlyozta az Opten igazgatója. A jogi kiskapukkal történő visszaélések, az alacsony tőkeellátottság, az ingadozó kereslet és a gyorsan változó gazdasági környezet sem kedvez a hazai cégeknek, bár kétségtelen, van némi fejlődés ezeken a területeken is - tette hozzá. Az optimizmust támasztja alá a pórul járt beszállítók és más hitelezők által indított felszámolási eljárások számának alakulása is. 2014 minden negyedévében több mint négyezer ilyen eljárást tett közzé a cégbíróság, az új eljárások száma azonban 2015-ben látványosan csökkent, s a felszámolási ráta a tavalyi második fél évre gyakorlatilag megfeleződött. - Ez azt mutatja, hogy a cégtörléseken belül jelenleg a technikai hatások dominálnak a gazdasági folyamatokkal szemben - értékelte az Opten igazgatója.

A cégbíróság konszolidációs munkája nyomán jóval kevesebb, ugyanakkor jobb likviditású és aktívabb cég áll készen arra, hogy felvegye a lendületesebb gazdasági növekedés ütemét. A feltételek egyre javulnak, a karácsonyi bevásárlási szezon eredményei is azt mutatják, hogy biztatóak a lakossági fogyasztásra rendkívül érzékeny hazai cégek zömét adó kisebb szolgáltató- és termelővállalatok kilátásai. Az igazgató úgy véli, hogy legelőször a kereskedők, a vendéglátás, az idegenforgalom és a többi szolgáltatószektor lehet a gazdasági fellendülés haszonélvezője, ráadásul éppen ezekben a szektorokban volt a legerősebb a cégbíróság által végrehajtott nagytakarítás, itt csökkent a nem fizetések és a lánctartozások száma, illetve gazdaságtorzító ereje.

Pertics Richárd külön felhívta a figyelmet az építőipari változásokra. A 2013-ban indított nagyberuházások ellenére rendkívül sok vállalkozás szűnt meg az elmúlt években, mert a kisebb társaságok kevésbé részesedtek a központi infrastruktúra-fejlesztések generálta munkákból. A lakásépítésben és -felújításban érdekelt cégek számára azonban kedvező, hogy a lakáspiac bizonyos szegmenseiben jelentős az élénkülés. Ha az év végén bejelentett új lakástámogatási formák is életbe lépnek, ennél is több munka juthat az ágazat kis szereplőinek, amelyek gyakorlatilag 2008 óta várnak erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!