Gazdaság

2016.12.12. 18:35

Jelentős különbség a hitelekben - Akár tíz százalékpontnyi eltérés is lehet az ajánlatok között

Körkép - Akár négy-tíz százalékpontnyi különbség is lehet a különböző piaci szereplők termékei közt a ma elérhető legolcsóbb és legdrágább karácsonyi fogyasztási hitelek költségeit illetően az MNB hitelválasztó alkalmazásának adatai szerint.

Zalai Hírlap

A pénzügyi intézmények akció nélkül is jóval a törvényi plafon alatti teljes hiteldíjmutatóval (THM) kínálják kölcsöneiket, a hitelkártyánál ugyanakkor a mutató közelíti a maximumot, derül ki a jegybank lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából.

A kis összegű karácsonyi fogyasztási hitelek közül az áruhitelek átlagosan 19,89-25,06 százalék közötti THM-mel érhetők el, attól függően, melyik piaci szereplő ajánlatát választja a fogyasztó.

Mintegy négy-négy százalékpontnyi lehet a különbség a jelenlegi kínálatban elérhető legdrágább és legolcsóbb személyi kölcsönöknél (piaci szereplőtől függően átlagosan 15,73-19,65 százalékos THM), illetve hitelkártyák esetében a kamatmentes - átlagosan 45 napos - periódust követően (35,15-39,06 százalék). Ezekhez képest jóval nagyobb, 10 százalékpont feletti eltérés van a kínálatban szereplő legolcsóbb és legborsosabb árú folyószámlahitelek között (21,58-31,66 százalék). A megfelelő hiteltípus kiválasztásánál a fogyasztóknak ajánlatos előzetesen alaposan körülnézni: az itthon ma elérhető legolcsóbb személyi kölcsön hiteldíja például éppen a fele lehet a legmagasabb THM-mel kínált folyószámlahitelének.

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák THM-jének maximuma 39 százalékkal, a személyi kölcsönöknél pedig 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. Az MNB alapkamat-csökkentő lépéseinek köszönhetően így a tavalyi és az idei év novembere között 0,75 százalékkal mérséklődött a fogyasztási hitelek jogszabályi THM-plafonja önmagában amiatt, hogy a jogalkotó a jegybanki alapkamathoz kötötte e hitelek árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!