Gazdaság

2013.07.01. 13:53

Itt emelés, ott csökkentés

Az első ágazati különadók kivetése óta megy a vita arról, vajon a megszorongatott vállalatok (bankok, energiacégek, telefontársaságok) áthárítják-e költségeiket a lakosságra, és bizony személyes tapasztalatok – illetve egzakt adatok – mutatják, hogy sok esetben az ügyfeleknél landolnak e terhek, jóllehet kerülő úton, ilyen-olyan díjnak álcázva.

Horváth A. Attila

Most jó esély van rá, hogy egy újabb ágazat is kerülő utakra kényszerül, akár a szó szoros értelmében; meglepő volna ugyanis, ha a fuvarozókra kirótt e-útdíjat nem a fizetős szakaszok elkerülésével (már ahol ezt lehet), vagy áremelésekkel kompenzálná az érintett vállalkozások egy része. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz sem, hogy vélelmezzük: az új tétel miatt át fog alakulni a piac, ami a kevésbé rentábilis szereplőknek (magyar vállalkozók, munkavállalók ők is!) nem sok jót ígér.

Nyilván nem véletlen, hogy egy  (lakossági fogyasztói szempontból) jó hírt is mostanra időzítettek a törvényhozók: elsejével hatályba lépett a rezsicsökkentés újabb üteme, így legalább a sárga csekkek szorítása enyhülhet valamelyest, sőt, a  harmadik körről is konkrét ígéretek szólnak már. A kérdés: merre billen a mérleg, azaz mit nyerünk a réven, s mit bukunk a vámon?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!