Gazdaság

2015.07.29. 18:12

Igazi nyári csemege - Vásárláskor figyeljük a szemek minőségére

Zalaegerszeg - A nyár természetesen nem múlhat el főtt kukorica nélkül. Kevesen lehetnek, akik nem szeretik ezt az egyszerű finomságot. A strandolók körében pedig igazi csemegének számít.

Munkatársunktól

Azonban nem árt odafigyelni néhány dologra, akár piacon, akár boltban vásárolunk.

- A kukoricaszüret általában június vége tájt indul, de van, hogy kitolódhat július közepéig is, s szabadföldön egészen a fagyok beálltáig hoz termést, mivel szakaszolva vetik el a magokat. A mostanihoz hasonló nagy melegek nem tesznek jót a termésnek, ilyenkor csak alszanak a magok mondja Méhes Barnabás, győrvári termelő.

Megkülönböztetünk nagyon korai-, korai- és középérésű kukoricát, a jó terméshez elengedhetetlen a bőséges csapadék folytatja a termelő.

A frissen szedett kukorica a legízletesebb, de nem egyszerű megállapítani a szemek frissességét. Elsődleges szempont a külső héj minősége, fontos, hogy ne legyenek szárazak. Az eladók általában leszedik a kukorica héját, hogy zsengébbnek tűnjön az árujuk. Ilyenkor nem kell megijednünk, a szemek minőségéből is következtethetünk a frissességére. Lehetőség szerint viszonylag egyforma méretű szemeket tartalmazó kukoricát válasszunk, apró vagy hiányos szemek esetén kevés az ehető rész.

Méhes Barnabás, győrvári termelő a zalaegerszegi piacon. Fotó: Katona Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!