Megérkezett az ipar 4.0

2019.06.05. 07:00

Humanoid robot is részt vett a Pannon Egyetem laboravatásán

Az ipar 4.0 koncepcióhoz kapcsolódó informatikai labort adtak át kedden a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Jaskó Szilárd (jobbra) YuMi robot segítségével mutatta be a rendszert, amihez hasonló csak multinacionális vállalatoknál, illetve nagy egyetemeken létezik Fotó: Szakony Attila

Az ipar 4.0 elnevezés a negyedik ipari forradalomra, az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódására utal, s a gyártási módszerek alapvető megváltozását jelentő korszak összefoglaló neve. Ebben, a 18–19. századi első ipari forradalom jelentőségéhez mérhető időszakban a termelési feladatokat a humán erőforrástól egyre inkább a gépek veszik át. Ez a jövő, s e tendenciát felismerve a Pannon Egyetem kanizsai Kampusz munkatársai évek óta azon dolgoznak, hogy az itt felhalmozott informatikai tudást minél inkább az ipar szolgálatába állítsák.

Két éve új informatikai képzést dolgoztak ki, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Struktúraváltási Alapjánál nyertek pályázatot. A támogatásból kialakítottak egy olyan ipari informatikai labort, mely a vállalkozásoknak abban tud segíteni (nagy részben persze a mögötte álló szellemi kapacitás révén), hogy gyártási folyamataikat az alapanyag-beszerzéstől akár a késztermék értékesítéséig digitalizálhassák és automatizálhassák, hiszen jelentős a munkaerőhiány, egyre kevesebb foglalkoztatottnak kell mind szélesebb spektrumot felügyelni a gyártás során. E labort avatták fel kedden.

Dr. Jaskó Szilárd (jobbra) YuMi robot segítségével mutatta be a rendszert, amihez hasonló csak multinacionális vállalatoknál, illetve nagy egyetemeken létezik Fotó: Szakony Attila

Az eseményen részt vett Dénes Sándor polgármester, dr. Birkner Zoltán, a kampusz volt igazgatója, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Köszöntője után dr. Jaskó Szilárd, az alkalmazott informatikai tanszék vezetője „átadta a szót” az Alpha nevű humanoid robotnak, amely bemutatta „kollégáját”, YuMi-t. Utóbbi teljesen automatizált és digitalizált vállalatirányítási rendszer kulcsszereplőjeként egy munkadarabot munkált meg az előírt paraméterek alapján. A rendszer valamennyi elemét, a szoftver- és hardverhátteret teljes egészében a tanszék munkatársai tervezték és fejlesztették.

 

Elhangzott, hogy a kampusznak már három nagyobb céggel is hosszútávú együttműködési megállapodása van, így a labor kapacitása jól kihasznált – de természetesen a régióban felmerülő további igények kiszolgálására is nyitott az egyetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!