Hatékony változások

2018.10.30. 11:31

Hazánk első helyen áll a régióban a foglalkoztatás terén

A Magyarországon zajló gazdasági változások voltak a leghatékonyabbak a közép-európai térségben, így régiós összevetésben a foglalkoztatást tekintve Magyarország az első helyen áll – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva kedden az M1 csatornán.

Gyõr, 2018. július 24. Alkatrészeket szállító robot az Audi Hungaria Zrt. új, elektromos motorokat gyártó gyõri üzemcsarnokában, az avatás napján, 2018. július 24-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

A KSH legfrissebb közlése szerint az idei harmadik negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 487 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma pedig az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,8 százalékosra csökkent. A miniszter hozzátette:

Magyarország a 3,8 százalékos munkanélküliségi rátával a 28 európai ország között az 5. helyet foglalta el.

Varga Mihály szerint a KSH adatai megerősítik, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan további munkahelyek jönnek létre. A harmadik negyedévben a munkahelyek bővülésében nagy szerepet játszott az ipar, ugyanis a vizsgált időszakban az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 97 ezerrel nőtt, közülük pedig 43 ezren ebben a szektorban helyezkedtek el. Az ipar továbbra is a magyar gazdaság egyik húzóágazata – emelte ki a tárcavezető.

A miniszter szólt arról is, hogy az országban a foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben 69,5 százalékon állt, míg 8 évvel ezelőtt még csak 55 százalék környékén mozgott.

A tárcavezető a bérekről megjegyezte, az elmúlt két évben, 2017-ben és 2018-ban a hatéves bérmegállapodás koordinálta a bérek növekedését. Idén novemberben azonban már a munkaadókat és a munkavállalókat képviselő szervezeteknek kell megállapodniuk a 2019. január 1-jén életbe lépő minimálbér és garantált bérminimum emelésének a mértékéről.

A Pénzügyminisztérium (PM) által szerdán az MTI-nek eljutatott közlemény szerint új típusú foglalkoztatáspolitikai eszközökre van szükség, hogy tovább emelkedjen a munkában állók száma Magyarországon, hiszen a foglalkoztatás szintje ebben a szerkezetben lassan eléri a maximumot. Kiemelték, hogy a 2010-es kormányváltáshoz viszonyítva mintegy 777 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a növekedés döntően a versenyszférában következett be, ahol közel 654 ezerrel dolgoznak többen.

A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerőpiaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

A kormány azon dolgozik, hogy a következő időszakban az országban meglévő munkaerő-tartalékot, az inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket minél nagyobb számban támogassa abban, hogy vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

Borítókép: Alkatrészeket szállító robot az Audi Hungaria Zrt. elektromos motorokat gyártó győri üzemcsarnokában

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában