Gazdaság

2009.06.24. 02:28

Hátrányos helyzetűekért

Nagykanizsa - Hátrányos helyzetű családok felnőtt tagjainak felzárkóztatására nyílik lehetőség annak a programnak köszönhetően, melyet a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft. három zalai helyszínen indít júliusban.

Kelemen Valéria

A 70 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés részleteiről Horváthné Bagó Mónika projektvezetővel beszélgettünk, aki elöljáróban elmondta: 

- Hosszú ideje kapcsolatban vagyunk a térségben élőkkel, s mivel cégünk fő szolgáltatási területe a munkaerő-közvetítés, nap mint nap tapasztaljuk, sokan milyen reménytelen küzdelmet folytatnak azért, hogy munkába állhassanak - kezdte az ügyvezető. - A piacképes szakmával vagy magasabb isko-lai végzettséggel rendelkezők könnyebb helyzetben vannak, mi azonban azoknak is szeretnénk segítséget nyújtani, akik generációkon keresztül öröklődő hátrányaik miatt nem tudtak elhelyezkedni.

- Milyen tapasztalatok mentén fogalmazódott meg a képzés indításának igénye?

- Bár sok álláskereső elvégezte az általánost, mégis akadnak, akik még a nevüket sem tudják leírni, nemhogy egy hosszabb szöveget megérteni. Ma, amikor mindenkinek el kell adnia magát a munkaerőpiacon, nagyon fontos, hogy képviselni tudjuk magunkat, érvényesíteni az érdekeinket, s minél több területen rendelkezzünk legalább alapvető ismeretekkel. 

- Miről szól a képzés, s milyen konkrét segítséget nyújtanak a résztvevőknek?

- A fejlesztő programot három helyszínen valósítjuk meg: Zalakomárban, Galambokon és Kerecsenyben, s a 6 hónap időtartamú képzést másfél év alatt 4 alkalommal indítjuk el, összesen 80 fő részére. A kurzusok tematikájában többek közt önismereti tréning, kommunikáció és kulcskompetenciák fejlesztése, konfliktuskezelés, a tanulástechnika módszertana és álláskeresési technikák elsajátítása szerepel. Egy-egy modulban igény szerint bárkinek lehetősége lesz hosszabb időt eltölteni, például ha az olvasás tanulása több időt vesz igénybe, akkor az a modul módosítható, illetve ismételhető. Egy 200 órás program résztvevői havi 6-7 alkalommal látogatják a kurzusokat, a köztes időszakban pedig esetmenedzserek foglalkoznak személyesen és intenzíven a résztvevőkkel, akik igény szerint pszichológus segítségét és ingyenes munkajogi tanácsadást is igénybe vehetnek. 

- Mi lehet a program hosszú távú haszna? 

- Fontosnak tartjuk, hogy a hátrányos helyzetű családok körében egyfajta átértékelődési folyamat induljon el, s azáltal a felnövekvő generáció tagjai tudatos fejlődésen menjenek keresztül. A programtól azt reméljük, hogy sikerül csökkenteni a térségben a magas inaktivitást, s felkutatni azokat az embereket, akik hosszú évek óta kiestek az elsődleges munkaerőpiacról. A 80 fős célcsoport a képzés keretében személyi és társas kompetenciáinak növelésével piacképes helyzetbe kerül, felkészül arra, hogy munkát vállaljon, befejezze az általános iskolát, s további képzésekre jelentkezzen. A program hiánypótló szerepet tölt be a kanizsai és zalakarosi kistérségekben, mivel nincs még egy olyan, ami az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokat megelőzően azokra a problémákra fókuszálna, amelyek a munkavállalást alapjaiban gátolnák. A nonprofit kft. az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők programjai támogatására kiírt Első lépés pályázatával nyert 70 milliós uniós forrást a 2009. július 1-jén induló, 18 hónapos fejlesztő és felzárkóztató projekthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!