Gazdaság

2009.06.29. 02:28

Három- és félszáz állás menekült meg

Zalaegerszeg (vl) - 140 millió forintból 15 cég 177 dolgozójának állása menekült meg. Ez a bértámogatáson keresztüli munkahelymegtartó pályázatok zalai mérlege jelenleg.

Varga Lívia

- Zalában eddig 124 cég összesen 1 milliárd 510 millió forintra adta be igényét az Állami Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül meghirdetett munkahelymegtartó pályázatra, amivel közvetlenül 1711, közvetve pedig csaknem 4500 állást szeretnének megőrizni - fogalmaz Hegyi László, a NydRMK Zalaegerszegi Munkaügyi Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója. - A bértámogatást 3-tól 12 hónapig kaphatják a cégek, amiért cserébe tovább-foglalkoztatási kötelezettség hárul rájuk, vagyis a folyósítási idő duplájáig kell alkalmazniuk az összes dolgozójukat.

A támogatásban szinte minden ágazat érintett, ám túlsúlyban van a feldolgozó-, a gép- és fém-, valamint az építőipar, a mezőgazdaság és a szállítás. Sajnos azonban a folyamat nagyon lassú, a 127 pályázatból ugyanis ez idáig 39-et bíráltak el, amiből 15-öt támogattak.

- 177 főre szóló támogatásról van döntés, ami 140 millió forintot jelent, s közvetve 353 dolgozó munkahelyét őrzi meg. A többi pályázat bírálat alatt áll. A nyertesekkel most kötjük a szerződéseket, így ők reményeink szerint már július elején hozzájuthatnak az első részlethez.

Az igényelt összegben, a cégek számát s a megőrizni kívánt munkahelyeket tekintve Zalaegerszeg s Nagykanizsa jár az élen. Ami pedig az elutasított pályázatokat illeti, a 24 cég 280 főre adta be a bértámogatási kérelmet, aminek elmaradása a gazdasági helyzet függvényében további elbocsátásokat vonhat maga után.

A nemrég indult mikro-, kis- és középvállalatok számára kiírt uniós, munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinált munkahelymegőrző támogatásra ez idáig Zalában öt pályázat érkezett, ám ezekből mindössze egy ment át a munkaügyi központ előszűrőjén.

- Megyénkben közel 19 ezer álláskeresőt tartanak nyilván, a héten nem volt csoportos létszámleépítés - teszi hozzá Hegyi László. - Jelen körülmények közt nagy dolog tehát, hogy a vállalati kapcsolattartók havonta átlagosan ezerfős munkaerő-igényt tudnak felderíteni, elsősorban a 20 fő alatti, valamint a 20-49 főt foglalkoztató vállalkozásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!