Folytatják a munkát

2019.02.06. 07:00

Hanti-manysi delegációt fogadott a megyei önkormányzat

A gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a sport, a környezetvédelem és az információs technológia területén folytatódhat az együttműködés Zala megye és az oroszországi Hanti-Manysi Autonóm Terület között. Mindezt kedden erősítették meg a felek a 2019–20-ra vonatkozó cselekvési terv aláírásával.

Varga Lívia

Natalja Komarova és dr. Pál Attila a cselekvési terv ünnepélyes aláírását követően

Fotó: Katona Tibor

Folytatólagos együttműködés

A megyeházán, ünnepélyes keretek közt aláírt dokumentum előzménye az a kereskedelmi-gazdasági-kulturális együttműködési megállapodás, amely a Hanti-Manysi Autonóm Terület Kormányzósága és a Zala Megyei Önkormányzat között köttetett még 2001-ben. Ezt megerősítendő és a továbblépés irányait meghatározandó, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke meghívására egy kormányzati vezetőkből, egészségügyi és felsőoktatási intézmények, továbbá a jugrai törvényhozó gyűlés első embereiből, beruházási és fejlesztőintézetek képviselőiből álló több mint húszfős küldöttség élén megyénkbe látogatott az autonóm terület kormányzója, Natalja Komarova.

Natalja Komarova és dr. Pál Attila a cselekvési terv ünnepélyes aláírását követően
Fotó: Katona Tibor

Az orosz delegációt Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere fogadta kedden.

Testvérmegyei megállapodás

– A közel 20 éve aláírt testvérmegyei megállapodás a nagy távolság ellenére számos projekt alapjául szolgált, ez idáig jellemzően kulturális területen működtünk együtt. Közös múzeumi, régészeti programokat szerveztünk, festőművészeket fogadtunk zalai alkotótáborokban, népi kismesterségeket űző kézművesek vettek részt ottani fesztiválokon. Az utóbbi években pedig a gazdasági kapcsolatok kialakítása is napirendre került – bocsátotta előre az aláírási ceremóniát megelőző konferencián tartott köszöntőjében dr. Pál Attila.

Kövér László, Natalja Komarova és dr. Pál Attila a Parlamentben Fotó: Országgyűlés Hivatala

A turizmusra is kiterjed

Élő az együttműködés a turizmusban is, tette hozzá, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnőtt a Zalába, azon belül is elsősorban Hévízre látogató orosz vendégek száma, s a Hévíz-Balaton Airport révén a közvetlen légi összeköttetés lehetősége is biztosított. A partnerség az oktatás, a környezetvédelem, a sport, a gyógyászat, a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás területén is komoly lehetőségeket tartogat, s a közös munka alapjául szolgálhat, hogy mindkét térség gazdag természeti értékekben, néprajzi örökségben, sorolta dr. Pál Attila. Jugra kormányzója, Natalja Komarova első ízben látogatott Magyarországra, s mint a cselekvési terv aláírását követő sajtótájékoztatón fogalmazott, nem bánta meg, hogy Zalával kezdte az ismerkedést, hiszen mind humán, mind gazdasági területen számos közös pont van a két térség között.

Először a Parlamentben fogadták a delegációt

A kereskedelmi és üzleti kapcsolatok régre nyúlnak vissza, az ipari berendezések és a nyersanyagok Magyarországra irányuló exportja folyamatosan nő, s további lehetőségeket ke- resnek. Az innováció területén többek között zalai partnercégek bevonásával szeretnének együttműködést kialakítani a víztisztítás, a vízkezelési technológiák megvalósítása területén, tapasztalatot cserélni a klímavédelem és a biodiverzitás témájában, továbbá környezetvédelmi pilot projektek elindításában. A kormányzó kiemelte: a két térség közötti együttműködés természetesen az állami vezetők égisze alatt zajlik. Ezt bizonyítja, hogy a delegáció programja hétfőn Budapesten kezdődött, amikor is Natalja Komarovát és dr. Pál Attilát a Parlamentben fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A megbeszélésen részt vett Vladimir Sergeev, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövete is. A keddi gazdag szakmai kínálatot követően ma a keszthelyi Festetics-kastélyban folytatódik a program, majd a delegáció ellátogat a Zalavári Történelmi Emlékparkba.

Tudnivalók Jugráról

Az 1930-ban alapított Hanti- Manysi Autonóm Terület, Jugra, az Uráltól keletre, a Nyugat-szibériai-síkság középső részén helyezkedik el 534 800 négyzetkilométeren. Fővárosa Hanti-Manszijszk, amely a kormányzóság negyedik legnagyobb városa, az első Szurgut. 1 532 000 főnyi lakosságából a finnugor népcsoporthoz tartozó hanti és manysi lakosok aránya 2,1 százalék.

A térség népsűrűsége 2,87 fő/négyzetkilométer, ám az itt élők zöme (91,5 százalék) a városokban lakik, a vidéken élők aránya mindössze 8,5 százalék. A kormányzóságban nagy figyelmet fordítanak az északi őshonos népek kultúrájának, nyelvének megőrzésére, a hivatalos orosz nyelv mellett különleges státust kapott a hanti és a manysi nyelv is. Két nagy folyó, az Ob és az Irtisz szeli át a térséget. Az áruszállítás jelentős részét vízen és vasúton bonyolítják le, csak ezt követi a közúti fuvarozás, melyhez több mint 18 000 kilométer úthálózattal rendelkeznek.

A Hanti-Manysi Autonóm Terület fontos szerepet játszik az Orosz Föderáció gazdasági életében, kőolajés földgázkincsére alapozva 6 olajfinomító és 8 gázfeldolgozó működik a térségben, amely az orosz kőolajtermelés 43 százalékát adja. Itt található az egyik legjelentősebb villamos energiát előállító komplexum. A gázkitermelést, ipari termelést és az adóbevételeket illetően 2. helyen áll a terület Oroszországban. Az exportorientált régió kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. Szerteágazó, magas szintű nemzetközi kapcsolatokat ápol, a sport területén számos világverseny házigazdája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!