visszatérés a piacra

2017.11.03. 09:40

Ha elfogynak az Eu-s pénzek, következnek a banki hitelek

A vállalati hitelezés ugyan beindulni látszik, ám a cégek sokkal óvatosabban vesznek fel hitelt, mint a válság előtt.

Egy komoly, elhúzódó válság után nem ugyanarra a növekedési pályára állnak vissza az országok, mint korábban. A válság ugyanis nemcsak a jelenlegi, hanem a potenciális növekedést is visszahúzza a tartósan gyenge kereslettel – írja a vg.hu Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője alapján. Nem véletlenül próbálják minél tovább alacsonyan tartani a kamatokat a jegybankok, ettől a kereslet élénkítését, mesterséges inflációt, következésképp gazdasági és bérnövekedést várnak.

Azonban ennek a hatása hamarosan eltűnhet, és a jövőben a mostaninál kevésbé fogja a növekedést támogatni a büdzsé. Ennek ellenére a költségvetés olyan állapotban van, hogy nem kell jelentős megingásoktól tartani, még akkor sem, ha külső sokk érné a magyar gazdaságot – mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. A vállalati hitelezés ugyan beindulni látszik, ám a cégek sokkal óvatosabban vesznek fel hitelt, mint a válság előtt.

Ürmössy szerint a vállalati hitelezés bővítéséhez a versenyképesség növelésére és az üzleti környezet javítására, az adózás könnyítésére lenne szükség, továbbá nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a munkaerő képzettségének és általános egészségügyi állapotának fejlesztésére. Az elemző szerint Magyarország még mindig nem elég versenyképes, ezért a gazdaság növekedési üteme nem elég dinamikus, így lassulhat hazánk felzárkózása a nyugat-európai országokhoz.

Virovácz Péter szerint ha megszűnne a támogató monetáris és fiskális politika, akkor az, több elemző szerint, komoly károkat okozna a gazdaságnak, ezzel szemben azonban csak átmeneti zavart okozna a szigorítás, de a változás valószínűleg olyan lassú lesz, hogy a piacok tökéletesen alkalmazkodnak majd a magasabb inflációs környezethez – véli az elemző. Szerinte pillanatnyilag az EU-s források kiszorítják a vállalati hiteleket, és ez a kockázati érzékenységet is csökkenti. Ezért igyekszik a Magyar Nemzeti Bank a piaci hitelek felé terelni a szereplőket, hogy az uniós pénzek kifutásakor ne torpanjon meg a gazdaság. A jegybank mutatója szerint egyébként a mai banki hitelezés semleges hatású a gazdaságra: nem fogja vissza, de nem is pörgeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!